• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 januari 2017

De Aardappeleters

Het is een heel anders-dan-anders kookprogramma op tv, al was het maar omdat er niet noemenswaardig in gekookt wordt. De Aardappeleters is sinds gisteren op de buis, en ze jassen er in twee weken tijd elke avond een nieuwe aflevering doorheen, dus je moet snel zijn, anders is de serie alweer afgelopen. Joris Vermeer (ex-restaurateur van o.a. Aan de Amstel, samen met zijn nicht Yvette van Boven) reist over de wereld op zoek naar de achtergronden van onze nationale eetfavorieten, van babi pangang tot shoarma en sushi.

Kuifje en Klukkluk
Meer een reisprogramma dan een kookprogramma dus. Het doet in de verte denken aan de programma’s van Wouter Klootwijk, al is dat een beetje morsige ouwe zeurpiet, en Joris meer de toffe buurjongen die je altijd had willen hebben. Een soort kuifje-meets-hairy-biker. Een ander groot verschil is dat de series van Klootwijk veel journalistieker zijn, daar wordt echt doorgevraagd. Joris is meer van het gezellig samen een beetje keuvelen en een fikkie steken. Wat trouwens nog best lastig is, want bij gebrek aan tolk blijft de conversatie noodgedwongen beperkt tot wat basic Klukkluk-Engels. Nice? Yes?

Vliegende honden
Dat alles neemt niet weg dat het hele fijne televisie is, haast ik mij eraan toe te voegen. Waarbij er opmerkelijk veel aandacht is voor mooie beelden en opvallende camerastandpunten. Zoals in de eerste aflevering van gisteren een jochie dat een haan vasthoudt, een hok vol ondersteboven hangende vliegende honden, gewoon langs de kant van de weg, en een stoere Javaanse jongen die gehuld in spannende rookflarden een sjekkie rookt. Alleen daarom al de moeite waard.

Niet zoet
Kern van het verhaal van gisteren: babi pangang, onze zoete zondagavond-studio-sport-favoriet van de afhaalchinees, komt oorspronkelijk uit Indonesië. Varkensvlees in islamitisch Indonesië, inderdaad, een gotspe. Maar minstens zo opvallend is dat de oorspronkelijke saus, waar vooral varkensbloed en citrussap aan te pas komen, wordt gekenmerkt door drie smaken: zuur, zout en pittig. Precies, juist níet zoet. Kijk, da’s intrigerend. Hoe het smaakt, komen we als kijker alleen niet te weten. Niet wat Joris er zelf van vindt (lekker? smerig? apart?), maar ook niet wat zijn eigen afhaalchinees uit IJmuiden ervan vindt, waar Joris (buiten beeld! ik zei al: het is geen kookprogramma) een authentieke portie voor bereid heeft die hij (geinig detail) in een plastic tasje aan de deur van het restaurant hangt.
Dat snap ik dan niet helemaal, maar goed.

Vanavond staat de spaghetti bolognese op het menu. En nee, die komt zoals we allemaal weten (toch?) níet uit Bologna.

De Aardappeleters, van 9 t/m 20 januari 2017 elke werkdag om 19.55 uur op NPO2.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookprogramma Food & Drink

Economy Gastronomy

De Koosjere Hamvraag

Vorig bericht: « Chinese kippensoep
Volgend bericht: Chef het samen met tomaat »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN