Het is een heel anders-dan-anders kookprogramma op tv, al was het maar omdat er niet noemenswaardig in gekookt wordt. De Aardappeleters is sinds gisteren op de buis, en ze jassen er in twee weken tijd elke avond een nieuwe aflevering doorheen, dus je moet snel zijn, anders is de serie alweer afgelopen. Joris Vermeer (ex-restaurateur van o.a. Aan de Amstel, samen met zijn nicht Yvette van Boven) reist over de wereld op zoek naar de achtergronden van onze nationale eetfavorieten, van babi pangang tot shoarma en sushi.
Kuifje en Klukkluk
Meer een reisprogramma dan een kookprogramma dus. Het doet in de verte denken aan de programma’s van Wouter Klootwijk, al is dat een beetje morsige ouwe zeurpiet, en Joris meer de toffe buurjongen die je altijd had willen hebben. Een soort kuifje-meets-hairy-biker. Een ander groot verschil is dat de series van Klootwijk veel journalistieker zijn, daar wordt echt doorgevraagd. Joris is meer van het gezellig samen een beetje keuvelen en een fikkie steken. Wat trouwens nog best lastig is, want bij gebrek aan tolk blijft de conversatie noodgedwongen beperkt tot wat basic Klukkluk-Engels. Nice? Yes?
Vliegende honden
Dat alles neemt niet weg dat het hele fijne televisie is, haast ik mij eraan toe te voegen. Waarbij er opmerkelijk veel aandacht is voor mooie beelden en opvallende camerastandpunten. Zoals in de eerste aflevering van gisteren een jochie dat een haan vasthoudt, een hok vol ondersteboven hangende vliegende honden, gewoon langs de kant van de weg, en een stoere Javaanse jongen die gehuld in spannende rookflarden een sjekkie rookt. Alleen daarom al de moeite waard.
Niet zoet
Kern van het verhaal van gisteren: babi pangang, onze zoete zondagavond-studio-sport-favoriet van de afhaalchinees, komt oorspronkelijk uit Indonesië. Varkensvlees in islamitisch Indonesië, inderdaad, een gotspe. Maar minstens zo opvallend is dat de oorspronkelijke saus, waar vooral varkensbloed en citrussap aan te pas komen, wordt gekenmerkt door drie smaken: zuur, zout en pittig. Precies, juist níet zoet. Kijk, da’s intrigerend. Hoe het smaakt, komen we als kijker alleen niet te weten. Niet wat Joris er zelf van vindt (lekker? smerig? apart?), maar ook niet wat zijn eigen afhaalchinees uit IJmuiden ervan vindt, waar Joris (buiten beeld! ik zei al: het is geen kookprogramma) een authentieke portie voor bereid heeft die hij (geinig detail) in een plastic tasje aan de deur van het restaurant hangt.
Dat snap ik dan niet helemaal, maar goed.
Vanavond staat de spaghetti bolognese op het menu. En nee, die komt zoals we allemaal weten (toch?) níet uit Bologna.
De Aardappeleters, van 9 t/m 20 januari 2017 elke werkdag om 19.55 uur op NPO2.