• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 maart 2017

Vanille: suiker en extract

Van kleine dingen kun je heel erg gelukkig worden. Dat is belangrijk om te onthouden in het licht van de huidige wereldproblematiek en al het verkiezingsgeneuzel. Neem nou vanille, dat draagt echt bij aan het persoonlijke levensgeluk. Moet je wel echte vanille hebben, goeie. Niet die uitgedroogde, vaak driedubbelgevouwen stokjes uit de supermarkt. Die doen de naam ‘stokje’ weliswaar eer aan, maar feitelijk hoort vanille helemaal geen stokje te wezen. Vanille is een peul. Een lange, zwartglimmende zachte peul die in zijn binnenste een nog veel geuriger natte massa herbergt. En daar gaat het om.

Ik koop ze als ik in Parijs ben altijd bij G. Detou, al was het maar vanwege dat mooie glazen buisje, en anders zijn er volop online bestelmogelijkheden in Nederland. Koop er trouwens ook weer niet meteen honderd tegelijk, want ze drogen onherroepelijk uit. En dat zit je alsnog met taaie stokjes.

Ja, goeie vanille is prijzig, ja. Maar dan héb je ook wat. Kom jongens, niet van dat kneuterige. Levensgeluk mag wat kosten. Overigens kun je met goeie vanille vaak ook al toe met een half stokje; tel uit je winst. Bovendien – en dit zal de zuunige landgenoot zeker deugd doen – heb je van vanillestokjes dubbel plezier. Eerst de eruitgeschraapte zaadjes, in de saus, pudding, taart, vla, ijs, slagroom. Daarna de peul zelf, want die geurt nog steeds de tent uit, en daarmee maak je moeiteloos vanillesmaak voor de toekomst. In twee varianten: vanillesuiker en vanille-extract.

Vanillesuiker:
Stop de gebruikte peulen in een pot met suiker. Gewone kristalsuiker of basterdsuiker, of voor mijn part rietsuiker, alles kan. Gewoon vol blijven houden. Stokjes erbij, en ook de suiker regelmatig aanvullen en de boel even goed omschudden. Moet jij eens opletten hoe die pot na verloop van tijd gaat geuren. Daar kan geen zakje (chemische) vanillesuiker tegenop.

Wel even een tip: vanillestokjes die je hebt laten trekken in melk eerst goed afspoelen en afdrogen met wat keukenpapier.

Vanille-extract:
Ik was jarenlang van de zelfgemaakte vanillesuiker, maar er is nog een tweede methode. En die is eigenlijk nóg makkelijker. Stop alle gebruikte peulen in een flesje of potje met wodka. Binnen afzienbare tijd (zeg: een paar weken) heb je donkerbruin, buitengemeen geurige vloeistof. Een lepel of scheutje in je gebak is al voldoende. Ook hier geldt: gewoon stokjes blijven toevoegen. Gebruikte stokjes, uiteraard, het is doodzonde om de binnenste zaadjes niet eerst ergens anders voor te gebruiken.

(Let op: in de handel vind je ook kant-en-klare flesjes vanille-extract en vanille-essence. Verwarrend. Maar onthoud: essence betekent doorgaans aroma, lees: niet gemaakt van echte vanillepeulen maar van vanilline, synthetische vanille die ook in zakjes vanillesuiker zit. Aroma/essence is dus kunstmatig, maar belangrijker om te onthouden: het is vaak veel sterker, om niet te zeggen opdringeriger van geur. Dus pas op met de dosering.)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Banketbakkersroom

Vla (zonder koek!)

Oosterse makrelen

Vorig bericht: « Zelfgemaakte Twixen
Volgend bericht: Ovenvis met champignons »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN