‘Chinese kool hoort thuis in het rijtje van uit de kluiten gewassen groenten die zelden in één keer opraken,’ zegt Jennifer van boek/blog Empty the Fridge, waar ik gisteren over schreef. Een waarheid als een koe. Zij maakt er deze pikante zoetzure salade mee, met mango. Wel beslist een rijpe mango nemen, maar dat lijkt me logisch, toch?
Voor 4 personen:
Snij ½ chilipeper (zonder zaadjes) in dunne reepjes. Als je die niet voorhanden hebt, kan het ook met wat chilivlokken uit zo’n molentje of een lepeltje sambal. Doe in een bokaal (lees: jampot) samen met: sap en geraspte schil van 1 sinaasappel, idem van 1 citroen, 2 eetl gemberrasp, 2 eetl honing, 2 eetl sesamolie en 2 eetl sojasaus (ik zou Japanse doen). Schud en bewaar in de koelkast.
Dan de salade zelf: snij ½ Chinese kool in reepjes (dat kan ook witte kool of spitskool zijn als je het mij vraagt), doe hetzelfde met ½ mango en snij nog 2 (of meer) lente-uitjes in dunne plakjes (ook het groen hè? Niks zomaar weggooien!).
Hussel alles door elkaar met de dressing, of zoals dat dan op z’n Vlaams heet: ‘meng er de dressing onder’.
Voor de garnering hebben we nog nodig een handje fijngehakte koriander, 2 eetl geroosterde sesamzaadjes en 4 eetl geroosterde pinda’s of cashewnoten. Alles even roosteren in een droge koekenpan tot geurig. De noten daarna even iets fijner hakken, dat eet lekkerder.
Lekker bij kip of ‘een zomerse barbecue’. Maar dat kan nog even duren.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Empty the Fridge, lees hier mijn recensie.