• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 maart 2017

Stemadvies

Ook ik ga me er tegenaan bemoeien: ga stemmen vandaag. En eet meer stemgember. Om met het eerste te beginnen: stemrecht is een groot goed, onze voorvaderen en natuurlijk vooral voormoederen hebben daar hard voor gestreden, dus sta op van die luie, zeurderige klaagbank en pak dat rode potlood. Doe iets!

Maar nu een minstens even belangrijke aanbeveling: stemgember. Dat is echt heerlijk spul. Gek genoeg totaal niet te vergelijken met warm-pittige verse gemberwortel, al is ook dat een hoogst onmisbaar keukeningrediënt. De prachtig glanzende, bijna doorzichtige bolletjes stemgember (of bakgember of gekonfijte gember) zijn niet raspend spicy, maar zacht en zoet. Niet verwonderlijk, want er komt een hoop suiker aan te pas om het te maken. Wat meteen als voordeel heeft dat je met een pot stemgember ook een voorraad gembersiroop cadeau krijgt, wat een fijne zoetmaker is, bijvoorbeeld bij iets te pittig uitgevallen curry’s of soepen.

Stemgember produceert geen geluid en is ook geen verkiezingsinstrument, maar verwijst naar de jonge stengel (‘stem’ in het Engels) van de gember waar nog geen taaie vezels in te bekennen zijn. De bijnaam bakgember is niet toevallig, want er wordt vaak mee gebakken, met als meest bekende voorbeeld de gemberbolus. Persoonlijk vind ik dat een misbaksel, want de verhouding is daar compleet uit het lood, genoeg om je voor altijd afkerig te maken van het spul. Nee, je moet het doseren. Ook weer niet té subtiel, want dan proef je er niks van. Zie je wel? Echt reuze spannend materiaal. Ik gebruik het graag in combinatie met vlees (denk: stoofschotels en gehaktballetjes) maar het allervaakst gaat het in madeleines. Fluitje van een cent, binnen tien minuten staan ze in de oven. Kopje thee erbij en dan is het een kwestie van wachten op de verkiezingsuitslagen.

Zelf stemgembermadeleines maken?

Nodig voor circa 24 stuks:
100 g zelfrijzend bakmeel
100 g gesmolten boter
100 g witte basterdsuiker
5 bolletjes stemgember (potje)
2 eieren
snufje zout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop de gesmolten boter en basterdsuiker door elkaar. Hak de gemberbolletjes héél fijn of doe als ik: haal ze door de knoflookpers. Wel eentje die níet naar knoflook stinkt, uiteraard… Doe bij het mengsel. Klop de eieren met de mixer erdoor. Voeg door een zeef bakmeel en zout toe en schep erdoor (nu niet meer mixen). Verdeel over een madeleinevorm. Ik gebruik zowel een gewone madeleinevorm als een vorm voor minimadeleines, die zijn zo mogelijk nóg lekkerder (en je hebt er meteen drie keer zo veel ;-)!) Metalen vormen moet je eerst goed invetten met boter, bij siliconenvormen hoeft dat niet. Zet circa 10-12 minuten in de hete oven. Let op dat de oven goed voorverwarmd is, anders rijzen ze niet voldoende. Haal ze eruit zodra ze mooi goudbruin zijn.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Appelhartjes met kokos

Great British Bake Off

Bosvruchten-kokos-taartje

Vorig bericht: « Groene smoothie
Volgend bericht: Groenteschotel uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN