• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 april 2017

Vegetarische bobotie (net echt!)

Koken is een kwestie van uitproberen, experimenteren en zien waar het avontuur toe leidt. Welbeschouwd een stuk spannender dan bungeejumpen of helicopterskiën, met als bijkomend voordeel dat je na afloop nog te eten hebt ook. En iedereen weet: avonturieren maakt hongerig. Als kookboekenschrijver doe ik niets anders dan elke dag weer een beetje aanpielen in de keuken. Hoe ontstaan nieuwe dingen? Door te kijken wat je in huis hebt en te variëren op eerder werk. Wat slingert er nog rond in de koelkast? Zie ik daar niet een zielige ui? En een hand doperwten is misschien wel zo gezellig?

Laatst raakte ik voor mijn nieuwe kookboek aan de knutsel rondom het fenomeen hartige cake: een vehikel om op slinks-bevredigende wijze groente in te transporteren. Zo ontstond een zoete-aardappelcake waarvan de disgenoten na de eerste hap meteen riepen: net bobotie! Wie kent ‘m niet uit een pakje, die Zuid-Afrikaanse gehaktschotel?

Uit een pakje: Knorr Bobotie
Rijstmix: rijst 92%, rozijnen.
Sausmix: aardappelzetmeel, paneermeel (tarwebloem, gist, zout), eipoeder, ui, gedroogd kippenei-eiwit, zout, aroma, kerrie, gistextract, maltodextrine, palmvet, zwarte peper, laurierblad, kurkuma, voedingszuur: citroenzuur.
Kruidenmix: aroma, zout, knoflook, suiker, gistextract, koriander, maltodextrine, kerrie, kurkuma, palmvet, laurierblad.
Zelf toevoegen: 350 g gehakt, 350 g sperziebonen, 1 groene appel, 125 ml crème fraîche,300 ml water, Blue Band Vloeibaar.

Sindsdien heb ik diverse varianten gemaakt, steeds met andere groente, maar deze versie blijft favoriet en heet bij ons thuis nog altijd ‘de vegetarische bobotie’. Je zou denken: gat in de markt voor pakjesmakers, maar die hebben geen boodschap aan vegetariërs. Ze zweren immers bij gehakt en vooral kipfilet. Zelfs bij vegetarische klassiekers als gado gado weet de poedermixindustrie er tóch weer kip in te fietsen. Uitzondering op de regel is Verstegen. Die doen een handje specerijen in een zakje, instrueren om er zelf pasta, groente en kaas bij te doen, noemen het doodleuk een ‘Vegetarisch maaltijdmixpakket’ en vragen er dan ook nog eens twee euro voor. Ha!


Nee, dan onze oosterburen. Maggi in Duitsland blijkt ineens volop mee te gaan met de tijdgeest. Ze hebben er nu een speciale “Fix & Frisch”-lijn voor vegetariërs. Zoals linzen-groenteburgers waar je zelf linzen en groente aan moet toevoegen of vega-bolognese waar je zelf vegetarisch gehakt en een blik tomaten bij moet kieperen. Wie zegt dat Duitsers geen gevoel voor humor hebben?

Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn nieuwe kookboek Slim zónder pakjes & zakjes. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Barbecuesaus

Snijbietrisotto

Indiase linzencurry

Vorig bericht: « Nieuw kookboek in de maak
Volgend bericht: Choco-mokka feesttaart »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN