• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 mei 2017

Roze lange vingers (uit Reims)

Vaste prik op de terugweg vanuit Frankrijk: boodschappen doen in de hypermarché. Ik maak niet eens meer een lijstje want ik weet blindelings wat ik wil hebben. (O ja, hier staat een groter lijstje van Franse culi-souvenirs). Kleine zure cornichonnetjes, mooie blikjes vis en bonen, megapotten Dijon-mosterd, gekonfijte eendenbout, lekker zure mayonaise, walnotenazijn, et cetera. En bij de koekjesafdeling steevast lange vingers. Die zijn heel anders dan die bij ons, dat zijn van die kaarsrechte gesuikerde fabrieksgevalletjes. Prima voor in de tiramisu, maar niet om zo te eten, hooguit om peuters mee zoet te houden. Nee, ik heb het over lange vingers voor gevorderden.

Om te beginnen zien ze er in Frankrijk veel koekjesachtiger uit, zowel qua structuur als formaat. Breder, onregelmatiger, knapperiger. En bepoederd met poedersuiker, niet met kristalsuiker. Overigens maken de Fransen onderscheid tussen vingers. De meest brosse (zoals bij ons, maar dan toch nog altijd een stuk minder fabriekerig) heten ‘boudoirs’ en de wat zachtere chique, die ik het liefst neem, heten ‘biscuits à la cuillère’, lepelbiskwietjes.

Maar het nec plus ultra op langevingergebied zijn natuurlijk de roze uit Reims. Een stuk korter en rechthoekiger, ultrabros en uiteraard roze.

Uit een pakje: Fossier Le Biscuit rose de Reims
Suiker, tarwebloem, eieren, eiwitten, kleurstof E120, rijsmiddel (ammoniumbicarbonaat), natuurlijk vanille-aroma.

En wat doen de Fransen met al die lange vingers? Toetjes en taarten mee maken, zeker, maar het is vooral dé bruiloftsreceptieversnapering bij uitstek, om te dippen in champagne.
Na ettelijke bakpogingen komen die van mij in de buurt, maar voor het 100% ware gevoel, moet u toch echt naar Frankrijk. Maar hoe erg is dat?

OPROEP:
À propos: de komende zomer kook ik zeven weken lang uit buitenlandse pakjes en zakjes. En ik kan nog wel wat hulp gebruiken.

Zelf roze lange vingers maken?
Nodig voor ± 25-30 stuks:

3 grote eieren
100 g fijne kristalsuiker
100 g bloem
½ vanillestokje
snufje zout
rode levensmiddelenkleurstof
garnering: poedersuiker

Oven voorverwarmen op 175 °C. Splits de eieren boven twee kommen. Klop eerst de eiwitten tot ze stijf beginnen te worden, voeg 50 g kristalsuiker toe en klop verder tot mooie soepele pieken. Doe de overige 50 g suiker bij de eidooiers, plus het uitgeschraapte vanillemerg, plus 3 druppels rode kleurstof. Klop een paar minuten tot een mooi dik mengsel. Spatel het eiwit heel losjes (en vooral niet te lang) door het roze. Zeef bloem en zout erboven en spatel ook dit er luchtig maar kort door. Doe in een spuitzak met gladde mond. Spuit iets uit elkaar dikke streepjes van 10 cm lang op twee met bakpapier beklede bakplaten. Bak in de oven in ± 8-10 minuten gaar zonder echt te kleuren (dan verdwijnt het roze). Bestrooi meteen uit de oven met poedersuiker. Peuter ze na 5 minuten los van het bakpapier en plaats ze op het rooster. Laat in de uitgeschakelde oven nog eens 5-10 minuten verder drogen en knapperig worden. Let op: de tijd kan per oven nogal variëren.

TIPS:
• Trek met een stift hulplijntjes op de onderkant van het bakpapier zodat ze keurig allemaal even lang worden.
• Kan ook heel goed met 100 g zelfgemaakte vanillesuiker (= kristalsuiker waar al weken leegeschraapte stokjes vanille in geparkeerd staan).
• Zacht geworden? Opnieuw 5-10 minuten drogen in de oven (100 °C).
• Wellicht ten overvloede: wie geen kleurstof wil, ook al zijn het maar drie druppeltjes, laat die natuurlijk gewoon weg. Dan zijn ze maar niet roze. Bessensap en dergelijke zijn in dit geval geen alternatief: te weinig en het doet helemaal niks, te veel en je krijgt geen bros resultaat. Bakken luistert nu eenmaal nauw…

Het valt nog niet mee om het goed te krijgen. Eieren in z’n geheel kloppen (in plaats van gesplitst) werkt helaas niet, dan is het beslag te slap. En vooraf bestrooien met poedersuiker geeft een eigenaardig effect, liever meteen als ze uit de oven komen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016). Het nieuwe boek verschijnt begin september.

zonder pakjes zakjes 1zonder pakjes zakjes 2grote zonder pakjes zakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Supermarkt Grand-Frais

Serie culinaire heimwee: lekker Frankrijk

Zoute boter uit Frankrijk

Vorig bericht: « Bamischijven
Volgend bericht: The Hundred-Foot Journey »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN