Het is een praktisch leesboek en geen kookboek, dat Zin en onzin in de supermarkt waar ik gisteren over schreef, maar er staat wel één recept in. Van Kipfilet Toscana. Dat gerecht heb ik zes jaar geleden zelf al eens getackeld (en is intussen in een boek beland) maar dit is de versie à la Loethe Olthuis.
Kipfilet Toscana
Nodig voor 2-3 personen:
175 g penne
200 g sperziebonen
300 g biologische kipdijfilet
1 blik tomaatblokjes (400 g)
1 kleine ui
1 knoflookteen
3 theel Italiaanse kruiden
1 theel suiker
7 eetl olijfolie
zout & peper uit de molen
Salade:
150 g Chinese kool
1 eetl balsamicoazijn
1 theel mosterd
Breng in 2 pannen ruim water met een snuf zout aan de kook. Snipper intussen de ui. Snij de kip in reepjes en bestrooi met zout. Kook in de ene pan de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking beetgaar en in de andere de sperziebonen, in ± 5 minuten. Verhit 2 eetl olie in een braadpan en roerbak de kipreepjes in ± 4 minuten iets bruin. Schep uit de pan. Voeg nog 2 eetl olie toe aan het bakvet en bak de ui en uitgeperste knoflookteen 3 minuten op laag vuur. Voeg tomatenblokjes, kruiden en suiker toe en laat 5 minuten sudderen onder een deksel. Voeg kip en uitgelekte sperziebonen toe en laat nog even pruttelen. Proef op zout en peper en meng met de afgegoten pasta.
Salade: Klop 3 eetl olie, balsamico, mosterd, zout en peper tot een dressing. Snij de kool in dunne reepjes en schep erdoor.
(Deze dus níet:)
Uit een pakje: Bertolli Maaltijdpakket Kipfilet Toscana
Mezze Penne Rigate pasta: Harde tarwegries.
Tomaat & oregano saus: Zonnebloemolie, tomatenpoeder 11%, zetmeel (aardappel, erwt), suiker, zout, extra olijfolie verkregen bij de eerste persing, geheel geharde raapzaadolie, tomaat 3%, aroma, kruiden (oregano 0,8%, tijm, basilicum, rozemarijn, peterselie), knoflookpoeder, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, kaliumchloride.
Balsamico dressing: Suiker, zetmeel (aardappel, erwt), gejodeerd zout, maltodextrine, zuurteregelaar E262ii, voedingszuur E330, kruiden, karamelsiroop, fructrose, ui, melksuiker, mosterdzaad, palmvet, balsamicoazijnpoeder 1,7% (wijnazijn, druivenmost), gerstmoutextract, knoflookpoeder, specerijen, rode wijnextract, gistextract, citroensappoeder, rode bietensappoeder, zout.
Zelf toevoegen: 300 gram kipfilet, 4 tomaten, 100 gram sperziebonen, 150 gram (gemengde) sla naar keuze.