Ik krijg regelmatig de vraag van lezers waarom ik bij mijn ingrediëntenlijstjes in Trouw geen ‘biologisch’ toevoeg, maar dat gaat me te ver. Ten eerste omdat het de eindredactie en vormgever tot wanhoop zou drijven, van die lijstjes met in elke regel het woord ‘biologisch’ erin. Maar vooral: ik vind dat een persoonlijke keuze, zowel inhoudelijk als financieel. Bovendien heb ik mijn handen al vol aan het ervoor zorgen dat de mensheid de pakjes en zakjes met zinloos kant-en-klaarspul links laat liggen. Zeker nu ook de voedingsindustrie heeft ontdekt dat er geld te verdienen valt met biologisch, zodat ze ineens ‘lekker duurzaam’ lopen te doen met hun maaltijdmixen. Een gotspe van formaat want volledig tot poeder verpulverde biologische groenten, aangevuld met suiker en zout zijn toch niet de manier om duurzamer te gaan eten? Laat staan lekkerder? En u weet, ik ben van de afdeling lekker.
Neem nou mijn geweldige groenteboer om de hoek. Omdat hij veel levert aan de Amsterdamse horeca heeft hij een duizelingwekkend assortiment met de mooiste dingen. Van lambada’s tot asperges en opperdoezers, hij is altijd de eerste die ze heeft. Wat Sjakie had in de chocoladefabriek, dat heb ik bij mijn groenteboer. Ik kom steevast tassen te kort voor al dat hebberigmakende spul. Als ik iets speciaals nodig heb voor een kookboek of tv-opnames, dan mag ik hem zelfs ’s avonds bellen, waarna hij er de volgende ochtend bij de groothandel naar op zoek gaat. En de grap is: hij verkoopt biologisch en niet-biologisch door elkaar. Soms staat het erbij, vaak ook niet. Want hij kiest net als ik op smaak, niet op een keurmerk.
P.S. Mag ik nog even zemelen? ‘Organisch’ is een lamlendige vertaling uit het Engels van ‘organic’; de Nederlandse term is toch echt ‘biologisch’.
En dan nu over tot mijn recept, waarin biologische biet en reguliere boon een fraai organisch geheel vormen.
Bietensalade met linzen
Nodig voor 4-6-8 personen:
2 flinke rode bieten (gaar)
1 blik linzen (265 g netto)
100 g doperwten (diepvries)
2 handjes rucola
2 sinaasappels
1 rode ui
Dressing:
6 eetl olijfolie
3 eetl vers citroensap
2 gemberbolletjes (potje)
1 eetl gembersiroop (datzelfde potje)
1 theel Dijonmosterd
chilivlokken (uit een molentje)
zout & peper uit de molen
Deze salade is als hoofdgerecht genoeg voor 4, maar hij kan ook als klein elegant voorgerecht voor 6-8.
Snij de gemberbolletjes heel fijn. Doe samen met alle overige ingrediënten voor de dressing in een grote kom en klop met een garde door elkaar. Snij de biet in kleine blokjes. Snij de ui in halve ringen en haal die los van elkaar. Schep allebei door de dressing en laat minstens een kwartier staan, langer mag ook. Giet wat kokend water over de doperwten en laat even staan. Snij met een scherp mes alle schil van de sinaasappel en snij vervolgens de partjes tussen de vliezen uit. Gooi eventueel sap bij de bietjes. Spoel de linzen af onder de kraan en laat uitlekken. Schep op het laatst door de bieten. Als u lichtroze sinaasappel wilt, schept u ook de sinaasappel erdoor. Als u knaloranje mooier vindt, dan doet u dat niet.
Samenstellen: verdeel de rucola over 4 borden. Schep de linzen-bieten erover. Bestrooi met de uitgelekte knalgroene doperwten.
TIPS:
• Gare biologische bietjes kunt u kant-en-klaar kopen, of verpak rauwe bietjes per stuk in aluminiumfolie en leg ze 1 uur in een hete oven; dat kan ook heel goed naast een ander ovengerecht. Laat afkoelen, de schil zit nu mooi los en snijdt u er zo af. (Zie ook hier voor uitgebreide uitleg).
• Linzen kunt u uiteraard ook zelf koken, maar uit blik vind ik ze ook prima. Er bestaan overigens ook bioblikken.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.