Mijn makker in de strijd om de landgenoot aan de vis te krijgen is natuurlijk het Nederlands Visbureau. Dat voorziet mij desgevraagd van cijfers en feiten, maar soms ook van een kanttekening. Zoals nadat ik in de vorige aflevering van deze Verukkelijke Visvierweekse schreef over onze lage visconsumptie. ‘Tja,’ zo verzucht directeur Agnes Leeuwis, ‘ergens is ooit een eigen leven gaan leiden dat Nederlanders heel weinig vis eten, slechts 4,5 kilo per persoon per jaar. Dat cijfer kwam uit GfK-onderzoek dat zich richtte op huishoudelijk verbruik, met name gemeten in de supermarkten.’
Op haar verzoek heeft dat onderzoeksbureau onlangs opnieuw consumentenonderzoek gedaan, maar nu in combinatie met andere rapportages, zoals van Foodtrend, Nielsen en Iri plus EU-cijfers. ‘Da’s wel lastig,’ geeft Leewis meteen toe, ‘want het is vaak appels met peren vergelijken. Gaat het om vis in zijn geheel of alleen filets, om maar iets te noemen.’ Maar volgens die gloednieuwe cijfers blijkt dat we vorig jaar met z’n allen 241,9 miljoen kilo aan vis, schaal- en schelpdieren hebben geconsumeerd. Uitgaande van 17 miljoen Nederlanders (baby’s en bejaarden meegerekend) kom ik dan op 14,3 kilo per persoon per jaar. Daarvan wordt krap 4 kilo buiten de deur gegeten en ruim 10 kilo thuis. Kijk, dat klinkt al meteen een stuk hoopgevender.
Wat niet wegneemt dat u mij natuurlijk nog steeds knetterhard nodig hebt voor een stukje visinspiratie naar uw eigen bord toe. Al was het maar omdat zelfs mijn eigen visboer nog altijd zakjes met niksige vissaus op zijn toonbank heeft staan ‘omdat de mensen niet weten hoe het moet’.
Uit een pakje: Gourmet sauces dillesaus
Tarwebloem, plantaardig vet, gemodificeerd zetmeel, zout, melksuiker, spijsaroma, caseïnaten, specerijen, voedingszuur, geur- en smaakstoffen, dille.
Zelf toevoegen: 300 ml melk.
Vandaag doen we een heerlijke vispie (‘vispaai’) waar alle vis in kan die u lekker vindt, gezellig gekoesterd in een saus bomvol dille. Een pie wordt vaak afgedekt met deeg maar ik doe het met zoete aardappelen, want ook onze groenteconsumptie kan best een impuls gebruiken.
Zelf vispie maken?
Nodig voor 4 personen:
Vulling:
750 g gemengde witvisfilet (2-3 soorten, bijv. schol, kabeljauw, heilbot, wijting)
100 g garnalen
200 g doperwten (diepvries)
3 el kappertjes
handvol verse dille
Saus:
400 ml melk
100 ml witte wijn
50 g boter
50 g bloem
1 ui
2 laurierblaadjes
1 tl peperkorrels
1 volle el Dijonmosterd
snuf cayennepeper
zout & peper uit de molen
Puree:
800 g zoete aardappelen
20 g boter + vlokjes
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Puree: Schil de zoete aardappelen, snij in stukken en kook beetgaar in water met zout. Giet af en stamp fijn met boter, zout en peper.
Saus: Snij de ui in stukken en doe met melk, laurier en peperkorrels in een pan. Breng zachtjes aan de kook en laat een kwartier trekken. Giet door een zeef. Smelt intussen de boter in een pan met dikke bodem. Roer de bloem erdoor en laat al kloppend met een garde 1 minuut pruttelen (= roux). Giet de witte wijn erbij en vervolgens in scheuten de melk. Klop tot een gladde, dikke, klontvrije saus. Laat heel zacht 10 minuten sudderen. Roer mosterd, zout, peper en cayennepeper erdoor.
Vis: Snij de visfilet in stukjes van 2-3 cm. Doe met de garnalen, doperwten, kappertjes en gehakte dille in een ingevette ovenschaal (26×18 cm).
Samenstellen: Giet de saus bij de vis, schep alles goed om. Verdeel de puree in plukjes met een vork over de bovenkant.Verdeel er wat vlokjes boter over.Bak ± 30 minuten in de oven tot de saus aan de randen borrelt en de bovenkant licht gegratineerd is.
TIPS:
• Liever geen wijn? Doe dan 50 ml extra melk. Is wel minder lekker.
• Helemaal vooraf maken kan prima. Bewaar in de koelkast. Bak pas op het laatste moment.
• Laat 5-10 minuten staan voor het serveren, dan komen de smaken beter uit dan loeiheet.
Dit recept verscheen eerder in Trouw als onderdeel van een 4-delige serie ‘De verrukkelijke visvierweekse’.
Alle afleveringen:
1. visnugggets
2. Italiaanse vis uit de oven
3. vispie met dillesaus
4. Oosterse makrelen
Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.