• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 november 2017

Broodje hamburger

Nou jaaa zeg, de hamburger komt helemaal niet uit Hamburg! Het is natuurlijk een prachtig iconisch verhaal, dat matrozen uit de Elbestad rond 1900 hun dierbare platgemepte gehaktballen introduceerden in Amerika en die tussen een broodje stopten. Maar het is dus een klassiek gevalletje Broodje Aap. Stond de hamburger decennialang symbool voor goedkoop, vet, inferieur Amerikaans fastfood, de laatste jaren heeft er een kwaliteitsinhaalslag plaatsgevonden. Voor the real thing ga je al lang niet meer naar McDonald’s, maar naar een hipsterspeciaalzaak met een lollige naam als Burgerlijk, Burgertrut of Ingeburgerd. Ook is er een hausse aan hamburgerkookboeken met op de cover stoer besloofde mannen naast een rokend barbecuebakbeest. Dit is serieuze business.

Toch koopt de gemiddelde consument het liefst gewoon platte voorgekruide schijven in de supermarkt. Jumbo heeft er nu zelfs twee van Jamie Oliver in de collectie: de ‘brilliant’ Angus Burger en de ‘wicked’ Hollandse Kaasburger (‘Ook zeer geschikt voor de kinderen’).

Uit een pakje: Jumbo & Jamie Oliver ‘Brilliant’ Angus Burger
Rundvlees 87%, vrije uitloopei, paneermeel (tarwebloem, gist, zout), zwarte peper 1%, zeezout, rozemarijn 1%, natuurlijk aroma.
Zelf toevoegen: broodje, sla, augurken, ui, saus, etc.

De supermarkt heeft de superlatieven zelf maar vast tussen aanhalingstekens gezet want ze zijn inderdaad licht potsierlijk. Zo is de mediterrane kipfilet ‘amazing’, de citroen-peperkipfilet ‘punchy’ maar de gember-limoenkipfilet dan weer ‘magic’. De worstjes zijn ‘cracking’, de zalmfilet ‘ultimate’, de makreelsalade ‘stunning’. En toen was kennelijk de inspiratie op want de broccolisoep en rozemarijnkrieltjes zijn ook weer ‘brilliant’. Voor de goede orde: Jamie Oliver is een zegen voor de mensheid. Met zijn ongecompliceerde boy-nextdoor-enthousiasme heeft hij eigenhandig complete volksstammen aan het koken gekregen. ‘Whack it in the old pan want zometeen staan er acht amazing hongerige mates op de stoep en dat is helemaal niet eng.’ Ook zijn hamburgers gaan echter uit van het standaardprincipe dat je zo min mogelijk doet aan het vlees want het garnituur (augurk, mayo, ketchup) moet voor de smaak zorgen. Ik doe het altijd andersom: ik stop de smaakmakers alvast ín het vlees. Zowel clever als splendid, als je het mij vraagt.

P.S. Voor alle mensen die me vorige week na ontvangst van de krant meteen mailden, appten, twitterden en anderszins: inderdaad, er was door de redactie een verkeerde foto geplaatst bij dit recept. Dus nog even voor de zekerheid: rechts is een homemade broodje hamburger, links is een Franzbrötchen, een kleverig kaneelcroissant-achtig geval waar ik over schreef in mijn reisverhaal over Hamburg. Erg lekker maar nee, geen recept, helaas, want te veel gedoe, maar wel overal te koop in Hamburg.

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:

Hamburgers:
4 rundertartaartjes
1 ui, fijngesnipperd
2 eetl augurk, fijngesnipperd
4 eetl tomatenketchup
5 druppels Worcestersaus
2 theel sambal
scheutje ketjap
zout & peper uit de molen

Overig:
4 zachte witte sesambolletjes
1 ui, in dunne ringen
paar blaadjes sla
4 eetl mayonaise
4 eetl tomatenketchup
boter om in te bakken

Verwarm de oven voor op 200 °C. Fruit de uienringen zachtjes in wat boter in een flinke koekenpan. Hou apart. Snij de broodjes open en leg ze even in de oven om knapperig te worden. Meng intussen alle ingrediënten voor de hamburgers door de tartaartjes. Goed kneden, anders vallen ze uit elkaar. Vorm er vier vrij dikke hamburgers van. Bak ze in dezelfde koekenpan. Niet te lang, ze moeten van binnen nog smeuïg zijn. Besmeer de onderste broodhelften met mayonaise, blaadje sla erop, dan de hamburger en wat uienringen. Besmeer de bovenste broodhelften met ketchup en leg bovenop.

TIPS:
• Het ligt voor de hand, maar de kwaliteit van een broodje hamburger begint bij het vlees. Voorgekruide, platte hamburgerschijven zijn beslist géén alternatief.
• Een tartaartje smaakt van zichzelf niet bijzonder. Daar moeten smaakmakers doorheen. Pas de hoeveelheid gerust aan of varieer al naar gelang uw eigen koelkastinhoud.
• lekker met aardappels uit de oven. Al was het maar omdat die oven toch aan staat.

Dit recept verscheen eerder in Trouw, gecombineerd met een reisverhaal. Copyright: Koken met Karin.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk de kersverse nieuwe aanwinst: Slim zónder pakjes & zakjes.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Beyond Burger

Zelfgemaakte hamburger

Vega bietenburger

Vorig bericht: « Culitips voor Hamburg
Volgend bericht: 10x Japan voor beginners »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN