• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 december 2017

Tsukemono

Er kwam even een griep tussendoor, maar ik zat nog middenin een Japanse serie, waar ik nu vrolijk mee verder ga. Bij een Japanse maaltijd hoort altijd rijst en misosoep en groene thee, maar wat ook nooit mag ontbreken is tsukemono. Oftewel zoetzure groente, zuur, pickles, hoe je het wilt noemen. Puur bedoeld als mondverfrisser. Vaak maar een paar plakjes in een steevast beeldschoon kommetje, maar ik was er binnen no time verslaafd aan. Dé plek om tsukemono te scoren is de markt, waar ze vaak in allerlei kleuren en soorten verkrijgbaar zijn. Alleen helaas minder geschikt als culisouvenir want niet zo lang houdbaar.

Dat is het bijzondere ervan: de groente wordt in Japan niet ingelegd om vervolgens een eeuwigheid te kunnen bewaren, zoals wij met onze augurken en zilveruitjes. Nee, de meeste zijn bedoeld om binnen een paar uur tot een paar dagen op te eten. En dat snelle heeft juist wel iets verfrissends. Ik heb sinds mijn terugkeer met van alles geëxperimenteerd, en zoals zo vaak, bleek de eenvoudigste methode het beste te bevallen. Heerlijk om te serveren bij alle soorten maaltijden, vooral bij vlees en vettigheid. En in een handomdraai gemaakt.

Snel en simpel recept:
Verwarm 50 ml Japanse rijstazijn, 2 eetl (basterd)suiker, 1 kleine theel zout en wat geraspte verse gember in een steelpan tot de suiker is opgelost (dat gaat bij basterdsuiker iets sneller dan met gewone kristalsuiker). Snij wortel, snackkomkommer* en radijs in plakjes. Doe alles samen in een zip-lock-diepvrieszak en duw alle lucht eruit.Leg minstens 2 uur in de koelkast. Eet binnen een dag of 5.

Variant:
Lekker bij vooral komkommer is om de schijfjes eerst te omhusselen met flink wat zout, en de boel dan een uurtje te laten uitlekken in een zeef. Spoel daarna het zout eraf onder de kraan, dep een beetje droog met keukenpapier en giet alsnog het azijnmengsel erover. De komkommer is dan lekker zacht geworden, terwijl hij nog wel bite heeft.

Ook een variant:
Met Japanse sojasaus. Lekker zoutig, maar het nadeel is wel dat alles een beetje bruinig wordt. Over kleur gesproken: als je radijs te lang in de azijnoplossing laat liggen, geeft hij zijn rode kleur af en wordt alles een beetje roze. En als je van die paarszwarte wortelen gebruikt, doe die dan liefst in een apart zakje, anders kleurt alles integraal roze. Tenzij je dat wilt natuurlijk.

*) Die kleine snackkomkommers (bijvoorbeeld bij de Turkse winkel) zijn minder waterig dan de gewone grote groene jongens. Maar als je alleen de grote hebt: snij in de lengte doormidden, schraap  met een theelepeltje de zaadjes eruit en snij de rest in halvemaantjes.

Dit is een verhaal uit mijn Japanse serie. Zie ook mijn 10 reistips voor Japan, 2 aanbevolen reisboeken en culisouvenirsuggesties.
Plus overige Japanse recepten, voor katsudon (kommetje rijst met gebakken varkensvlees), yakitori (gegrilde kipspiesjes), onigiri (rijstsnacks) en tempura (gefrituurd spul).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gelukskoekjes

Charlotte royale

Aardbeienblokjes

Vorig bericht: « Kerstdiner zonder pakjes & zakjes
Volgend bericht: Yakitori »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN