• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 januari 2018

Knolrapensoep

We beginnen deze Drs-P-serie met de knolraap, dan volgen lof, schorseneren en prei vanzelf. Maar eerst een stukje knollologie. De knolraap (brassica rapa), ook wel meiraap of meiknol(letje) genoemd, is van binnen wit als een radijs en van buiten vaalwit met een paarse blos. Van het voorjaar komen de delicate kleintjes weer, nu zijn het soms echte joekels. Fransen zijn er dol op en noemen ze navets (niet te verwarren met navettes – koekjes of pendelbussen). Heel wat anders dan de koolraap (brassica napobrassica of rutabaga), die is een stuk groter met ruwe paarse schil en juist oranjegeel van binnen. Dan is er ook nog de lieflijk lichtgroene, hoewel soms ook knalpaarse, koolrabi (brassica oleracea), met van die uitsteekseltjes. En natuurlijk de knolselderij (apium graveolens) van de erwtensoep, maar die is van een heel andere familie.

Wat ze gemeen hebben is dat je van allemaal soep kunt koken. Dat doen we dan ook subiet.

Recept Knolrapensoep (met roquefortcroutons)
Nodig voor 4 personen:

500 g knolrapen (liefst kleine)
1 liter groentebouillon
1 grote ui
1 knoflookteen
2 eetl mosterd
1 volle theel kerriepoeder
klontje boter
wat peterselie
zout & peper uit de molen

Croutons:
4 plakjes stokbrood
50 g roquefort (of andere blauwe kaas)
2 eetl crème fraîche
2 eetl olijfolie
1 knoflookteen

Snipper de ui en knoflook en fruit zachtjes in een ferm klontje boter in een soeppan. Verwijder intussen de stronk van de knolraap (schillen hoeft niet) en snij in blokjes. Doe ze bij de ui, strooi de kerrie erover en roerbak 5 minuten mee. Voeg 1 liter (kokendhete) groentebouillon toe, plus zout en peper. Laat onder een deksel 15-20 minuten rustig sudderen tot blokjes zacht zijn. Doe de mosterd erbij en pureer glad met blender of staafmixer.
Croutons: Kwast het brood in met olijfolie en uitgeperste knoflookteen. Bak in ± 8-10 minuten goudbruin in een hete oven (180 °C). Prak de kaas met de crème fraîche en verdeel over de (iets afgekoelde) broodjes. Zet de oven op grillstand en laat de kaas even gratineren.
Serveren: Doe de soep in kommen of borden, laat er een broodje in dobberen en bestrooi met fijngehakte peterselie.

TIPS:
• Bouillon mag best van een blokje, laten we het nieuwe jaar nou niet meteen met opgeheven vingertje beginnen. Wat niet wegneemt dat u met (in de vriezer opgespaarde – goed voornemen voor 2018!) restjes, kontjes en schillen van groente heel makkelijk zelf even bouillon maakt.
• Geen knolraap/meiknol gevonden? Dan komt koolrabi het dichtst in de buurt. Die moet u wél schillen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw en is onderdeel van een vierdelige serie. Zie ook lof, schorseneren en prei.
Copyright: Koken met Karin.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Aubergine parmigiana

Vegetarische couscoussalade

Salade met geroosterde bloemkool (vega)

Vorig bericht: « Knolraap en lof, schorseneren en prei
Volgend bericht: Basisvoorraad kruiden »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN