• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 februari 2018

Prei op z’n Frans

Degeneratie en makelaardij,
knolraap en lof, schorseneren en prei

Heel onze wereld wordt één woestenij,
knolraap en lof, schorseneren en prei

Alleen een woordkunstenaar als Drs. P weet prei te laten rijmen op ‘makelaardij’, en daarmee ook nog eens een wereld op te roepen van lompe huisjesverkopers, met hun prietpraat vol ‘authentieke details’ (ouwe meuk) en ‘speelse indeling’ (onhandig en onlogisch) plus hun lawaaiige scootertjes. Alhoewel, die waren er dertig jaar geleden waarschijnlijk nog niet, ten tijde van dit wonderschone lied.

Over lomp gesproken: velen van u kennen prei vooral als boerse krachtpatser. De hele lange, donkere winterwoestenij moeten we het zien uit te houden met die stevige witgroene stronken, armeluisvoer voor in de stamppot of erwtensoep, goedkope vulling van dure zakjes met voorgesneden wokgroenten.

Maar prei kan juist ook heel elegant en subtiel. Kijk maar naar de Fransen. Een van de bekendste Franse prei-klassiekers is ‘poireaux vinaigrette’: prei met een olie-azijndressing en vaak ook met eiermimosa, wat een stuk fijnbesnaarder klinkt dan ons ‘geprakt ei’. Het werkt het beste met zo dun mogelijke (jonge) preien, niet met van die armdikke winterjoekels. En dan ook nog eens liefst met alleen het witte en lichtgroene gedeelte, niet het taaie donkergroen. Het is zowel warm, lauwwarm als koud lekker als voorgerecht. Als u daarna nog een soepje serveert, bent u die avond helemaal onder de pannen. Bijvoorbeeld de knolrapensoep uit aflevering 1 van deze serie ‘Knolraap en lof, schorseneren en prei, dan is de Drs.P-cirkel bij deze weer rond.

Prei op z’n Frans (met mandarijnvinaigrette en hazelnoten)

P.S. Over sjalotten gesproken:
‘Het drama van de mensheid grijpt ons dikwijls naar de strot
Maar wie verdiept zich ook eens in het lot van de sjalot?’
(Drs. P)

Dit recept verscheen eerder in Trouw en is onderdeel van een vierdelige serie. Zie ook knolrapen, lof en schorseneren.
Copyright: Koken met Karin.

Zelf maken?
Tant pis! (Da’s Frans voor ‘helaas pindakaas’). Dit recept staat niet meer online omdat het intussen namelijk is opgenomen in mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Smoothie

Ottolenghi-fritters van kliekjes

Op naar Antipakjesavond (6)

Vorig bericht: « Currypasta uit een potje
Volgend bericht: 5x 1 week zonder pakjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN