• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 juni 2020

Vlierbloesemsiroop

De vlier staat nu overal in volle bloei. Dat smeekt om zelfgemaakte vlierbloesemsiroop.

Vanaf vandaag mogen we weer naar Frankrijk! Hoe zou het toch zijn met ons favoriete Franse leen-vakantiehuisje? Geen eigendom, maar we zijn er zo vaak dat het wel heel eigen voelt. Pardon, we zijn er niet vaak, we wáren er vaak. De laatste keer was in februari, kort voor ‘le grand confinement’, want waarom zou je het lockdown noemen als je ook iets Frans kunt verzinnen. Het land zat sindsdien op slot, en niemand mocht erin, ook tweede-huizenbezitters niet. Laat staan tweede-huizenlogés. Tot vandaag dus. Het liefst zou ik meteen in de auto springen, maar ja, tussen droom en daad, et cetera.

Strijd met de natuur
In normale tijden ontploft de tuin altijd al in het voorjaar, dat moet nu helemaal verschrikkelijk zijn, nu er al maandenlang niemand komt. Het paadje naar de voordeur vraagt straks om een machete. Het kniehoge, nee vast heuphoge, gras om een zeis. De heg heeft gegarandeerd meterslange uitlopers. Een vakantiehuisje in het buitenland, dat is een strijd met de natuur. En dan heb ik het nog niet eens over binnen, waar de spinnen steevast aan het feestvieren slaan zodra we de deur achter ons dichttrekken. En de vlier, ach de vlier, hoe zou die er nu bij staan? Elk jaar moet hij flink worden beteugeld, anders woekert hij in het rond en wrikt hij zich dwars door de dakgoot.

Acuut vakantiegevoel
Heeft hij nu zijn kans gegrepen? Is de hele tuin nu één groot vlierbloesemparadijs? Ik weet nog niet wanneer ik er weer zal zijn, maar in de tussentijd troost ik me met vlierbloesem uit het Vondelpark en maakte er siroop van. Dat zorgt voor een acuut vakantiegevoel. Lekker als simpele limonade, liefst met bruiswater. Of om Hugo mee te maken, dat feestelijke zomerdrankje: prosecco, bruiswater, wat munt en limoen, ijsblokjes en een scheut vlierbloesemsiroop. Perfect voor de staycation.

Zelf maken?
RECEPT VLIERBLOESEMSIROOP

Nodig voor 2 halveliterflesjes:
1 tas vol vlierbloesem (± 25 bloemschermen)
750 ml water
750 g suiker
1 biologische citroen

Geen vlier in eigen tuin? Ze groeien werkelijk overal in het wild. Bloesem is er meestal tot eind juni, maar het seizoen is dit jaar aan de vroege kant, dus je moet snel wezen. Pluk het liefst ’s ochtends, op een zonnige dag, en alleen bloesem die helemaal open staat, dus geen dichte knopjes. Verzamel ze in een tas, dan schudden eventuele beestjes vanzelf naar de bodem. Knip thuis de bloesem los boven een grote kom, de steeltjes mogen weg. Vooral niet wassen! Dan gaat de smaak eruit. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Roer er 750 ml water door. Dek de kom af en zet 24 uur op een koele, donkere plek, niet in de koelkast. Giet de volgende dag door een zeef, je hebt nu als het goed is een licht troebele vloeistof. Meet de hoeveelheid vocht af in een maatbeker, giet in een grote pan en weeg dan (in grammen) precies evenveel suiker af. Pers de citroen uit en doe sap en suiker in de pan. Breng al roerend aan de kook en laat 3 minuten doorkoken. Giet in twee brandschone halveliterflesjes. Dat gaat het makkelijkst met een schenkkan en een trechter. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.

TIP:
Vaak word er citroenzuur toegevoegd aan zelfgemaakte vlierbloesemsiroop, verkrijgbaar bij de drogist. Dit verlengt de houdbaarheid van de siroop tot zeker een jaar. Maar verse citroen is wel zo makkelijk, en dan drink je het maar wat sneller op. Neem liefst onbehandelde (biologische) citroen, daar zit geen waslaagje op.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Of het ideale corona-boek Slim, ook nog een idee. Of het etentjes-inspiratie-kookboek De Vrolijke Tafel (omdat we zo langzamerhand wel weer eens wat vrolijks verdiend hebben). Allemaal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Shepherd’s pie van kliekjes

Chips van aardappelschillen

Kip van het spit

Vorig bericht: « Vaderdagkadotip
Volgend bericht: Blended burger en worst »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN