• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 april 2018

Shakshuka uit Tel Aviv

In Tel Aviv (zie ook mijn reisverhaal uit Trouw) is ontbijten tot kunstvorm verheven: een tafel vol groentesalades, dipsauzen (die hier ook salade heten), zachte kazen, olijven, eiergerechten, warme challe, de onvermijdelijke techina en een grote kan versgeperst sinaasappelsap. Een kleurrijke, creatieve explosie, mogelijk gemaakt dankzij de strenge spijswetten tegen de combinatie van melk en vlees. Vooral in het weekend wordt er met volle overgave uitgebreid buiten de deur ontbeten. Dé lokale ontbijtklassieker is natuurlijk sjakjoeka (shakshuka*). Zowel Joden als Arabieren eten het al sinds mensenheugenis: een troostrijk geheel bestaande uit een dikke groentesaus met erin gegaarde eieren, bedoeld om met z’n allen uit de pan te smikkelen.

Alhoewel, in vleesrestaurant M25 at ik een verrukkelijke sjaksjoeka waarin de eieren vervangen waren door (schrik niet) boterzachte kalfshersenen. Maar dit geheel terzijde.
“Eerlijk gezegd valt sjaksjoeka in restaurants vaak tegen,” verzucht Jigal Krant, auteur van het nieuwe reiskookboek TLV en culinaire allesweter als het gaat om de lokale keuken. “Het wordt nooit zo lekker als thuis.” Zijn grootste bezwaar betreft de eieren die steevast gestold op tafel komen, terwijl volgens hem “het ultieme genot nu juist een romige dooier is, die als saus door de sjaksjoeka meandert en die je net voordat hij hard wordt met een vers stuk brood opveegt.” Hij bedacht een even simpele als geniale truc: eerst de eiwitten in de pan, later pas de dooiers. Natuurlijk kun je dit gerecht ook prima ’s avonds eten, zoals deze favoriete rokerige avondsjaksjoeka van Jigal zelf, “maar ook na een fikse kater komt hij ’s ochtends goed van pas”. Kan uiteraard ook zonder kip, voor wie geen vlees wil. Een fraai oranje geheel, komt dat even mooi uit dat ik net in een regenboogserie zit.

*) Noem je het nu op z’n Joods (en z’n Jigals) ‘sjaksjoeka’, of volgens de veel bekendere Arabische term ‘shakshuka’? Vanwege de gangbaarheid (en de zoek-vindbaarheid van dit recept) heb ik voor de titel toch maar voor het laatste gekozen. Verder gebruik ik beide termen gewoon vrolijk door elkaar heen. 

Rokerige sjaksjoeka (met kip en aubergine)

Zelf maken?
Nodig voor 2-3 personen:
4 eieren
1 grote aubergine
2 oranje paprika’s
5 trostomaten (400 g)
1 grote ui
5 gepofte knoflooktenen
1 enkele gerookte kipfilet
1 tl harissa
2 tl za’atar
1 tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
snuf soemak
olijfolie
Erbij: techina (tahin) verdund met kneepje citroensap en water

Rooster de aubergine en paprika’s al omwentelend boven gaspitten tot zwartgeblakerd. Of anders in de oven (250 °C) onder de grill. Doe de zwartgeblakerde groente in een plastic zak en laat minstens een kwartier afkoelen, dan gaat het vel er makkelijk af. Snipper de ui fijn. Snij de tomaten in kleine blokjes en laat even uitlekken in een vergiet. Verhit een scheut olijfolie in een hoge koekenpan fruit de ui met de harissa, za’atar en pimentón. Voeg als de uien glazig zijn de tomaten toe en laat afgedekt op laag vuur in 15 minuten inkoken tot een dikke saus. Ontdoe intussen de aubergine en paprika’s van hun zwartgeblakerde vel, steeltjes en zaadlijsten. Snij de paprika in reepjes en de aubergine in blokjes. Voeg samen met de uitgeknepen knoflooktenen en zout toe aan de saus. Snij de kipfilet in kleine blokjes en doe erbij. Maak 4 kuiltjes. Splits de eieren en giet de eiwitten in de kuiltjes. Laat afgedekt stollen en wit worden. Voeg dan eidooiers toe en bestrooi met een snufje zout. Gaar nog 3 minuten. Bestrooi met soemak en schenk er sliertjes verdunde techina overheen. Serveer in de pan. Lekker met brood.

TIPS:
• De exotische ingrediënten vindt u bij Turkse/Marokkaanse winkels. Geen harissa? Chilivlokken. Geen za’atar? Oregano. Geen soemak? Peper uit de molen.
• U kunt de groentesaus helemaal vooraf maken. Goed opwarmen en dan pas de eieren in.
• Gepofte knoflook: Snij de onderkant van een hele – ongepelde – knoflookbol, besprenkel met olijfolie, verpak in alufolie en leg 40-45 minuten in de oven (190 °C). Blijft in folie of in een weckpot zeker anderhalve week goed in de koelkast.

Jigal Krant, TLV, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, ISBN 9789038803548, €29,99

Dit recept is onderdeel van mijn regenboogserie in Trouw. Ook verschenen:
Rood – gerookte makreel met rode pittige saus
Geel – tropische cake met ananas
Groen – groene radijssoep
Blauw – Blauwe cakejes met amandelen (en blauwe bessen)
Paars – lila puree met coquilles
Bruin – stoofpotje van geitenbok met pruimen
Wit – Spaanse asperges met amandelen

 

Ook in deze serie:
• Reisverhaal met 10 lekkere tips voor Tel Aviv
• Kliekjesrecept shakshuka-frittata
• Drama met shakshuka…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Dadel-banaancake

Chinese wijting

Sperziebonenweek

Vorig bericht: « 10x lekker Tel Aviv
Volgend bericht: Shakskuka kliekje »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN