Vloeken in de kerk? Welnee, dit noemen we gewoon een variatie op de klassieke Caesar Salad. Bovendien, variaties alom. Ik schreef al eens over een Mexicaanse Caesar salade en een hele wonderlijke Franse Caesar salade. Dus dan kan een variant met sperziebonen er ook nog wel bij, toch? Het is tenslotte sperziebonenweek.
Scheur romaine sla in handzame stukken (of neem van die kleine little gems en haal de blaadjes los). Voeg er een handvol gekookte sperziebonen aan toe, plus doormidden gesneden kerstomaatjes. Ik had geen Parmezaan in huis, maar wel een restje Old Amsterdam. Plus voor de lekkere zoutsmaak nog wat losse ansjovisjes. Maar het belangrijkste is de dressing: kook een ei 1 minuut en breek dan de blubberige boel boven de hoge, smalle kom die bij de staafmixer hoort. Wat ansjovisfilets erbij, een klein knoflookteentje, wat Dijonmosterd, een kneepje citroen wat Worcestersaus en een ferme scheut olijfolie. Staafmixeren tot een mooi geheel. Sprenkel over de salade.
Oh, en croutons horen er natuurlijk ook bij! Wat oud brood in dobbelstenen en dan al omscheppend bakken in een koekenpan met hete olie.
Het is sperziebonenweek. Zie ook:
• Kokosballetjes met kerrierijst en sperziebonen
• Zalm met mierikswortelsperziebonen
• Lauwwarme salade met biet, sperziebonen en zoete aardappel
• Paddestoelenpasta met sperziebonen