• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 juni 2018

Zuiderzee-stamppotje

Aardappelen, kool en vis zijn al sinds jaar en dag vaste prik voor de bewoners rond de Zuiderzee. Het prachtige Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft er nu zelfs een speciale tentoonstelling aan gewijd. In ‘Aan tafel!’ staan deze drie ingrediënten volop in het zonnetje. Je ziet hoe er honderd jaar geleden werd gegeten, maar ook hoeveel werk het wel niet was om alles op tafel te krijgen.

Een bekende klassieker is ‘Kapkool van Urk’ een winterse combinatie van aardappelen, witte kool, spek, gerookte haring en stoofpeer. Best heavy, inderdaad. Het museum vroeg mij of ik een moderne, lichtere variant wilde bedenken, en of ik die dan ook maar meteen in het buitenmuseum zelf wilde komen bereiden. En kijk, op een prachtige zomerse dag zie je me hier aan de kook.

En hierbij geef ik je meteen het recept, kun je het ook zelf eens proberen.

Recept: Spitskoolstamppot met schol en peterseliekruim

Nodig voor 4 personen:
2 grote scholfilets
30 g boter
1 eetl plantaardige olie
zout & peper uit de molen

Spitskoolstamppot:
750 g kruimige aardappels
250 g spitskool
½ bosje platte peterselie
100 ml melk
50 g boter (kamertemperatuur)
1-2 volle eetl Dijon-mosterd
zout & peper uit de molen

Peterseliekruim:
2 oudbakken witte boterhammen
½ bosje platte peterselie
1 citroen
1 eetl boter

Kruim:
Maal brood (zonder korstjes) en peterselie samen in een keukenmachine of het bakje dat bij de staafmixer hoort tot groen gespikkeld kruim. Verhit 1 eetl boter in een grote koekenpan en bak het mengsel al omscheppend in 1-2 minuten krokant. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Dit kan allemaal al van tevoren, bewaar het mengsel in een afgesloten bakje.

Stamppot:
Schil de aardappels, snij in even grote stukken en kook in een grote pan (dat stampt straks makkelijker) met weinig water en wat zout gaar in ± 15 minuten. Snij intussen de spitskool in dunne reepjes. Verhit een klontje boter in de schoongeveegde koekenpan en roerbak de spitskool 3 minuten, tot hij zacht begint te worden. Hak de peterselie fijn en schep erdoor. Giet de aardappelen af, laat even goed uitdampen. Stamp fijn. Meng met de (liefst warme) melk, resterende boter en mosterd naar smaak. Schep de spitskool erdoor. Proef op zout en peper. Houd warm onder een deksel en bak de vis.

Vis:
Dep de vis droog met keukenpapier, snij in de lengte doormidden tot 4 filets en bestrooi met zout en peper. Laat de schoongeveegde koekenpan goed heet worden. Doe dan pas de boter erin plus een lepel olie. Laat samen heet worden. Leg de visfilets in de pan en bak op vrij hoog vuur ± 3-4 minuten totaal, halverwege voorzichtig omkeren met een spatel.

Serveren:
Schep een bergje stamppot op 4 borden. Leg de vis erbovenop. Strooi het kruim erover. Serveer met de in partjes gesneden citroen om over uit te knijpen.

TIPS:
• Brood niet oud genoeg? Laat even goed uitdrogen in de oven.
• Het peterseliekruim blijft zeker een week goed (tip: plastic bakje met een deksel) en is ook lekker over de pasta.
• Restje stamppot over? Zie mijn kliekjesrecept voor stamppotmuffins.

Gelukkig waren de medewerkers van het Zuiderzeemuseum gaarne bereid om mijn bordjes daarna leeg te smikkelen.

Over het Zuiderzeemuseum:
De tentoonstelling Aan tafel! is op alle mogelijke manieren gewijd aan voedsel rond 1900 en is te zien tot en met 7 oktober in het (binnen- en buiten)museum in Enkhuizen. Onderga ‘vers van vroeger’ via schilderijen, historische objecten, filmpjes en demonstraties. Rook zelf sprotjes in de visrokerij, ontdek oude fruitsoorten in de boomgaard en snoep van een ouderwets ulevelletje.

Kijk, mijn werkplek voor het filmpje. Prachtig, toch?

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Costa Rica: Arroz con pollo

Orzo caprese

Risotto met vis

Vorig bericht: « Ovenpasta ham-kaas
Volgend bericht: Stamppotmuffins »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN