• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 augustus 2018

Zomertaart (5 min.)

Zelfs fanatieke thuiskoks hebben soms maar weinig op met bakken. Te veel gedoe, het luistert te nauw, liever gewoon naar de banketbakker. Maar dan kennen jullie mijn vijfminutenzomerfruittaart nog niet. Die ontstond afgelopen zomer in Frankrijk, waar de hypermarchés tot mijn onuitsprekelijke vreugde vol liggen met kant-en-klare gekoelde rollen taartdeeg (zucht, ik schrijf er al jaren over!) die allemaal om het hardst ‘pur beurre’ roepen. Want taartdeeg met margarine is echt half zo lekker niet (leest u mee, Tante Fanny?). Met zo’n rol in de hand, plus wat steenfruit als perziken, nectarines, abrikozen of pruimen (of allemaal tegelijk) flans je in 5 minuten dit pure taartgeluk in elkaar. En ja, daarna moet ‘ie natuurlijk nog een half uurtje in de oven, maar dat gaat helemaal vanzelf, daar heb je geen werk aan.

Voor wie wat meer instructies nodig heeft: rol het deeg uit, doe met bakpapier en al in een lage taartvorm. Het deeg is al rond, dus da’s makkelijk, niks geen gehannes met vierkante plakjes aan elkaar proberen te boetseren. Prik de bodem overal in met een vork. Snij perziken doormidden, verwijder de pitten. Ontvellen is gedoe en is nergens voor nodig. Snij elke perzik in 8 partjes en leg die vervolgens netjes in een cirkel in de vorm. Aan de buitenrand beginnen, daarna het middenstuk opvullen. Leg ze vooral dicht tegen elkaar want het fruit krimpt in de oven. Je merkt vanzelf hoeveel perziken je nodig hebt, doorgaans een stuk of vier à vijf. En met (gedeeltelijk) abrikozen kan het trouwens ook. Bestrooi de boel met wat suiker, pak ‘m beet 2 eetlepels. Hoe harder (onrijper) het fruit, hoe meer suiker je nodig hebt. Zet het geheel zo onderin mogelijk in een voorverwarmde oven (200 °C), zo kan de bodem goed gaar en knapperig worden, ondanks het vocht dat onherroepelijk uit het fruit gaat komen. Reken op 25-30 minuten, maar het kan ook zomaar nog eens 5 of 10 minuten extra zijn met het oog op algehele goudbruine krokantertigheid alsook die bodem. Kwestie van een wekker zetten en even gaan kijken.
Eitje, toch?

Deze was met perziken, maar het kan natuurlijk ook in een sierlijke compositie van verschillend fruit, zoals deze met perzik en abrikozen.

Gevorderden leven zich helemaal uit, met abrikoos, platte perzik en pruim.

Baklust gekregen? Dan kan ik je van harte mijn vernieuwde Grote Ovenhandboek aanbevelen, met een stuk of 80 zoete bakrecepten (en evenzovele hartige trouwens).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Asperges met daslook

Aubergine als borrelhap

Simpele linzensoep

Vorig bericht: « Ratatouille-lasagne
Volgend bericht: Oeufs en meurette »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN