• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 oktober 2018

Rode mul

“Kreeft en kaviaar, daar vinden mensen die in de gastronomie werken nou niks aan, geef mij bijvoorbeeld maar mul. Op z’n Ligurisch met tomaat en kappertjes.” Aan het woord is Franz Conde, chefkok van het op en top Italiaanse restaurant Roberto’s dat alweer 25 jaar geleden opende in het Amsterdamse Hilton Hotel. U weet wel, van John en Yoko die als protest tegen de Vietnamoorlog hun bed niet uitkwamen.

Directeur Roberto Payer, naamgever van het restaurant, is de eerste om te roepen dat hij geen kok is en nooit durft in te gaan tegen zijn chef, maar intussen drukt hij natuurlijk wel al een kwart eeuw zijn stempel op het restaurant. “Wij hebben hier altijd een grote discussie over tomaten,” vertelt hij. “In de winter hebben die geen smaak, dus moet je ze niet serveren. Maar Nederlanders willen het hele jaar door tomaten met mozzarella. We hebben nu bedacht om tomaten te gaan serveren net als in Italië, ingemaakt in een potje. En dat maakt dan een poef-geluid als aan tafel het potje open gaat.” Hij wil graag de ambachtelijkheid terug aan tafel, dat gasten kunnen zien hoe iets bereid wordt, in plaats van dat er een bordje uit de keuken komt.

Tijdens de feestelijke verjaardagslunch was er inderdaad volop theater in de zaak. De spaghetti caccio e pepe werd door de chef ter plekke door een grote pecorinokaas geroerd en ook sneed hij hoogstpersoonlijk de eend met sinaasappelsaus in stukken. Alleen die Ligurische mulletjes, die kwamen gewoon op borden aangezwierd uit de keuken. In het kookboek Pure Italiaanse keuken dat het restaurant een paar jaar geleden uitgaf, is het recept heel anders dan hoe ze hem nu serveren. Ik maakte vervolgens daar weer een variant op, toegespitst op de thuiskok.

RECEPT Rode mul (op z’n Roberto’s)
Nodig voor 4 personen:

4-8 schoongemaakte mullen (of rode ponen)
500 g rijpe tomaten (vers of uit blik)
100 ml witte wijn
30 g kappertjes
5 takjes basilicum
5 takjes peterselie
1 knoflookteen
1 peperoncino (gedroogd pepertje)
scheutje olijfolie
zout & peper uit de molen

Vraag de visboer om de vissen te ontschubben en de ingewanden te verwijderen. Snij de tomaten in kleine stukjes. Hak de knoflookteen fijn samen met de peperoncino. Fruit ze samen in een grote hapjespan in wat hete olijfolie. Voeg de tomaten toe en de wijn, plus zout en peper. Breng aan de kook, laat zonder deksel 15 minuten flink pruttelen. Spoel intussen de vissen goed af (vooral van binnen) onder de kraan, dep droog met keukenpapier. Spoel de kappertjes af in een zeef. Hak de basilicum en peterselie fijn. Roer de kappertjes en 2/3 van de basilicum/peterselie door de tomatensaus. Leg de vissen naast elkaar in de pan met de saus en zorg dat ze een beetje ondergedompeld zijn. Laat onder een deksel op rustig vuur in ± 15 minuten gaar worden, afhankelijk van het formaat. Schep ze voorzichtig op een schaal, giet de saus erover. Garneer met de rest van de basilicum/peterselie. Lekker met brood voor het opmoppen van de saus.

TIPS:
• Mul is een sierlijk rood visje dat vaak wordt verward met de poon. Die is ook rood, maar veel robuuster, met een vierkantige kop. Dit recept kan met allebei. Reken er twee per persoon als ze heel petieterig zijn.
• Italianen gebruiken vaak tomaten uit blik voor het maken van saus. Dat kan hier ook prima, maar in het staartje van het goedkoperijpetomatenseizoen zou u wel gek wezen om geen verse te gebruiken.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Waar koopt een mens rode mul? Ik kocht ze bij de visboer op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Daar lagen ze in stapels!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Simpele zomersalade

Preikroketten

Vispannetje en tortilla (2x campingkoken)

Vorig bericht: « Kweeperen tarte tatin
Volgend bericht: Kruidige zalm uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN