Wij van de antipakjesbrigade zijn natuurlijk helemaal niet altijd overal tegen. Dat kan niet vaak genoeg herhaald worden. Ten eerste moet iedereen te allen tijde doen waar hij of zij zin in heeft, ten tweede is smaak persoonlijk. Mensen die zielsgelukkig worden van elleboogjesmacaroni met smac en tomatenketchup, die moet je geen carpaccio van kreeft met een coulis van gepofte paprika en een zuchtje zeewier proberen aan te smeren. Dat neemt niet weg dat er nog veel onwetendheid heerst over nut en noodzaak en dat ik het als mijn schone taak zie om de mensheid af en toe weer eens met de neus op de feiten te drukken. Zoals: wat is het verdienmodel van de fabrikant.
Uit een pakje: Beltane Mix voor gegratineerde zalm
Kruidenmix 1: Zeezout, koriander, knoflook, rietsuiker, peper, rozemarijn, karwij, voedingszuur (citroenzuur), kurkuma, laurier, tijm.
Kruidenmix 2: Zeezout, aardappelzetmeel, rijstmeel, tomaat, ui, selderij, paprika, sojasaus (sojabonen, maltodextrine, zout), wortel, bieslook, peterselie, lavas, nootmuskaat, marjolein, kurkuma, dille, zonnebloemolie, citroenolie.
Zelf toevoegen: 250 g zalmfilet, 400 g gemengde groenten (bijv. courgette, tomaten, paprika, ui)
100 ml room, 2 eetl olie.
Neem nu de kruidenmixen van Beltane, waar lezers mij regelmatig over schrijven, doorgaans vergezeld van de smeekbede ‘Maar deze zijn toch wel oké?’. Ook op deze plek wil ik graag eenieder gerust stellen: uiteraard is er nooit iets mis met kruiden en specerijen. Alleen verbaas me over het gemak waarmee er voor een tweepersoonsmaaltijd maar liefst € 1,79 gevraagd wordt voor een zakje met 20 gram specerijen (hoofdingrediënt: zout) waar u alle verse ingrediënten – in dit geval vis, groente en room – nog zelf bij moet kopen. Dan kom ik op een pakjeskiloprijs van bijna negentig euro. Daar kunt u toch heus een hoop potten met verse kruiden plus busjes specerijen voor aanschaffen. Bent u maanden mee onder de pannen.
Rozemarijn kan prima overwinteren in een pot op het balkon en brengt instant zonneschijn aan tafel. Ik was in een mediterrane bui en liet daarom in mijn versie van de Beltane-zalm de room achterwege. Ook verdubbelde ik doodleuk de hoeveelheid groente, want lekker, en bovendien kan ik zo ook eens de koolhydratenmijders onder ons een plezier doen. Al hou ik niemand tegen die er ook wat (desnoods even voorgekookte) gehalveerde krieltjes erdoor mixt. Toch te veel groente? Die kan morgen mooi door een omelet.
Recept: Gegratineerde zalm (met kruiden en groente)
Nodig voor 2 personen:
2 zalmfilets (à 125 g)
1 rode paprika
1 gele paprika
1 courgette
250 g kerstomaatjes
1 citroen
4 takken verse rozemarijn
1 bosje platte peterselie
1 knoflookteen
2 theel gedroogde oregano
snuf cayennepeper
75 ml olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Marinade: Hak de naalden van de rozemarijn fijn. Doe samen met de peterselie, knoflook, oregano, zout, peper en cayennepeper in een keukenmachine of het bakje dat hoort bij de staafmixer. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Maal alles grof. Pers ½ citroen uit (of de hele, als u van zuur houdt), doe sap en olijfolie bij de rest en pureer tot een dikkige groene saus. Schep 2-3 eetlepels alvast over de zalm.
Snij de paprika in vierkantjes, de courgette in kwart plakjes, de kerstomaatjes doormidden. Doe in een flinke ovenschaal of braadslee en hussel om met de rest van de marinade. Rooster 20 minuten in de oven. Schep alles goed om en leg de zalm erop. Zet nog eens 10-15 minuten terug in de oven (afhankelijk van de dikte van de zalm).
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes.