Veel mensen gaan met kerst gourmetten vanwege het veronderstelde gemak. Maar ook voor wie liever een traditioneel uitgebreid menu op tafel zet geldt: laat je vooral niet gek maken. Kerststress is nergens voor nodig. Als dinerervaringsdeskundige (zie mijn etentjesboek De Vrolijke Tafel) heb ik hier mijn beste vijf anti-kerstdiner-stresstips voor je op een rij gezet:
Tip 1
Ben je een redelijk onervaren kok? Kies vooral gerechten waar je je gemakkelijk bij voelt. Misschien is het kerstdiner met de hele schoonfamilie niet het moment om een kreeftensoufflé van Sergio Herman uit te proberen… Ga sowieso nooit woest experimenteren met zeventienlaagjesterrines en geflambeerde kalkoenen omdat je denkt dat mensen dat van je verwachten, maar kies liever voor vertrouwde toppers uit je collectie. Met een gestresste kok wordt het nooit gezellig.
Tip 2
Kies gerechten die je zo veel mogelijk vooraf kunt maken. Ovengerechten zijn handig (wel een wekkertje aan!), net als koude voorgerechten, soepen en taarten, of toetjes die moeten opstijven. En stoofschotels niet te vergeten. Iedereen houdt ervan en bovendien zijn ze de dag erna alleen maar lekkerder. Dat alles zorgt ervoor dat de kok zo veel mogelijk gezellig aan tafel kan blijven zitten. Niks zo hinderlijk als een gastheer/vrouw die de hele avond in de keuken ergens ‘alleen maar even ergens de laatste hand’ aan loopt te leggen.
Tip 3
Vraag vooraf wat je gasten echt niet lusten/mogen, dat voorkomt paniek op het laatste moment. En je wilt natuurlijk ook geen bezoek dat beleefd maar met lange tanden onopvallend dingen in je plantenbak gaat zitten schuiven. Kies het liefst een menu dat zoveel mogelijk bij iedereen past. Voor één gang een apart bordje voor iemand kan prima, maar niet de hele avond door, dat is voor de allergene gast ook niet leuk.
Tip 4
Kies voor schalen op tafel, dat ziet er feestelijk uit en met al dat verplichte doorgeven ontstaat er meteen een ongedwongen sfeer. Urenlang gefrutsel in de keuken op individuele bordjes is zó passé. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: ga voor een vrolijke tafel vol grote schalen met van alles en nog wat, dan kan iedereen zelf kiezen. Bijkomend voordeel: eventuele garneringen als kaas, noten of spekjes kun je in aparte kommetjes doen zodat iedereen die zelf over z’n bord kan strooien, degene die dat niet wil/mag (zie ook tip 3), doet het niet.
Tip 5
Zorg voor een goede afwisseling van vis, vlees en niet te vergeten vegetarisch. Bovendien: vega is hip! Met een paar gevarieerde salade-achtige groenteschotels breng je volop kleur op tafel én heb je meteen dingen die als het goed is iedereen lust, ook de carnivoren en pescotariërs in het gezelschap.
Ben je toch nog niet helemaal zen? Wil je nog wat uitgebreider advies, hulp en bijstand? Dan heb ik hier nóg meer praktische anti-kerststress-tips voor je.