Pas komende zaterdag in de krant, maar op veler verzoek nu al online: mijn kerstmenu voor Trouw. Het thema dit jaar is delen, en nee, dan bedoel ik natuurlijk niet dat vrij verschrikkelijke shared dining-concept. Nee, écht delen. Dus een feest van volle tafels, grote schalen, oma’s mooiste soepterrine en vooral uitdelen en doorgeven maar.
Ik zou de soep en het toetje apart serveren, de rest kan naar keuze allemaal tegelijk op tafel. Of maak ook daar twee aparte gangen van. De hoeveelheden zijn voor 8 personen, maar als u met minder bent kan het ook, al was het maar omdat eventuele restjes ook de volgende dag nog heerlijk zijn als kliekjesdiner.
Romige venkelsoep met gremolata
Een mooie, eenvoudige witte soep met een fleurig garnituur, dat iedereen er zelf over schept.
Gravad lachs met bloemkoolpickles
Een klassieker, die heerlijk simpel is om te maken. Wel op tijd beginnen, want hij moet 2 dagen marineren. Een saus hoeft er echt niet bij, de zoetzure bloemkoolroosjes zijn een versnapering op zich.
Geroosterde rodekoolparten met amandelsaus
Doodsimpel en helemaal bijdetijds. En heel erg lekker, ook dat nog. Een geblakerd randje is nadrukkelijk de bedoeling, maar dek ze af met alufolie als het echt te hard gaat.
Biet Wellington
Niet met biefstuk, maar een verrassende vegetarische variant met biet, pompoen en walnoten. Alles kan worden voorbereid, maar bak de Wellington liefst wel op het laatste moment, versgebakken is hij het lekkerst.
Linzensalade met sinaasappel en granaatappel
Een fleurige salade die het overal goed bij doet. Het lekkerst met Puy-linzen, de Rolls Royce onder de linzen, te vinden bij delicatessenwinkel of groentejuwelier. Maar met gewone bruine linzen kan het ook, desnoods uit blik.
Choco-meringuetaart met gember
Een soort pavlova, maar dan zonder slagroom en fruit. Maar wel met lekker veel chocolade.
Hier op de website van Trouw staan alle recepten inclusief tips.
P.S. Wel pas zaterdag in de krant: het bijbehorende wijnadvies.