Als je zoals ik in een spruitjesreceptenontwikkelfase zit, dan blijft er nog wel eens wat over. Zoals een spruitjescurry die ik niet memorabel genoeg vond voor in de krant. En die bovendien om geheel onduidelijke redenen was gaan splitsen, terwijl ik in mijn leven toch al honderden succesvolle curry’s heb gemaakt volgens hetzelfde basisprincipe: groente, kerrie (of currypasta), kokosmelk. Maar misschien gaan kokosmelk en spruitjes niet goed samen? Omdat ik niet zo van het weggooien ben, had ik de boel in een doosje in de vriezer geparkeerd, opvangtehuis voor van alles en nog wat.
Maar vriezers raken op enig moment vol met kliekjes, die moet je ook vooral regelmatig weer opeten. Dus toen kwam ineens dat groene bakje mislukte spruitjescurry weer bovendrijven. Geen probleem. Ontdooien, bouillon erbij, blenderen en voilà, twee vliegen in één klap: puik soepje gecreëerd en geen geschiftheid meer te bekennen.
Kijk, en dan wordt het pas echt interessant, want hoe kun je zo’n saai groen soepje nou opleuken? De kliekjesfee in mij wrijft zich dan in de handen.
Weet je wat, ik geef je even mijn tips, die trouwens ook werken bij elke andere soort gepureerdegroentesoep:
– Extra groente erdoor, voor de bite. Ik had nog een handvol slappe worteltjes liggen, die gingen in plakjes, even blancheren in wat kokend water, afgieten en klaar.
– Iets erdoor om er een maaltijdsoep van te maken. Ik koos voor rijst. Reken de helft van een normale portie rijst, het is geen hoofdbestanddeel natuurlijk. Even apart koken en afgieten. Of gebruik dat restje overtollige gare rijst dat je ook in de vriezer had bewaard.
– Wat moet er nog meer op? Ik kwam in mijn vriezer ineens een stukje witvisfilet tegen, te weinig om echt iets mee te doen, maar net leuk voor zo’n soepje. Die mocht (ontdooid) in stukjes.
– Garnituur? Iets tuinkruiderigs is altijd leuk, zoals peterselie.
– Bonus? Iets knapperigs is altijd lekker. En toevallig had ik nu die vis gevonden, maar voor een verantwoord vegetarisch geheel is een handje noten ook altijd een goed idee. Al zoekend naar cashewnoten kwam ik een bakje pinda’s tegen. Ook goed. Even roosteren in een droge koekenpan, daar worden ze véél lekkerder van.
En dan is het alleen nog maar een kwestie van samenstellen. De soep verwarmen in een pan, zodra hij heet is de rauwe vis erin, die gaart binnen een paar minuten helemaal vanzelf. De gare worteltjes en gare rijst mogen ook erdoor en even meewarmen. Dan in soepborden scheppen met de nootjes en peterselie erop. Zelf vind ik het ook gezellig staan (en je weet meteen wat erin zit) door een klein beetje rijst achter te houden en er los op te scheppen, maar dat hoeft niet.
Noot: zoals bij alle kliekjesrecepten geldt: dit is bedoeld ter inspiratie. Varieer gerust met wat je zelf in huis hebt. Kijk eens goed rond, je hebt altijd nog meer dan je denkt. Probeer niet lukraak alles bij elkaar te kieperen (less is more), maar bedenk even goed welke smaken goed bij elkaar passen. Zo leuk kan koken zijn!
Jazeker, ik zit in een spruitjesserie. Zie ook:
• Spruitjesgratin met pindakaas
• Spruitjes met miso
• Oosterse noedelsalade met spruitjes
• Rauwe spruitjessalade op z’n Italiaans
• Gewokte spruitjes met walnoten
• Kliekjesrecept: aardappelspruitjespannenkoekjes