• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 januari 2019

Spruitjesgratin met pindakaas

Wij mogen onszelf graag een spruitjesvolk noemen, toch wil het niet echt boteren tussen de Nederlander en die toch zo lieftallige groene minikooltjes. Hoezeer promotiecampagnes ook jubelen over supergezonde vitaminebommetjes vol kalium en fosfor en wat al niet, spruitjes zijn een universeel verfoeide groente, bij oud en vooral jong.

Op de lagere school konden mijn klasgenootjes kennelijk niks beters verzinnen om me te plagen dan met het rijmpje ‘Karin Luiten houdt van spruiten en springt door de ruiten naar buiten’. Dat van die ruiten was uiteraard klinkklare onzin, maar spruitjes heb ik bij mijn weten inderdaad nooit vies gevonden. En dat terwijl kinderen toch legendarische spruitjeshaters zijn, daar zijn complete boeken en tv-series aan gewijd. De bitterheid zou de oorzaak zijn. Bij baby’s valt dat te verklaren, de voorkeur voor zoet is immers aangeboren, net als de afkeer van bitter. Daar hebben we de evolutie aan te danken: in de natuur staat bitter vaak voor giftig, dus dan is het reuze handig als je uit reflex een verdacht besje uitspuugt in plaats van het zo maar door te slikken.

Maar juist dat bittere is er de laatste decennia door zaadveredelaars en kwekers vakkundig uitgeteeld, dus wat is dan nog het probleem? Gelukkig zijn er genoeg kinderen die de uitzondering op de regel bevestigen en wél spruitjes blieven en de rest groeit vaak alsnog over de aanvankelijke aversie heen. Mits je het hardnekkig blijft proberen. Maar als proberen beperkt blijft tot koken in een pan water en dan hooguit een snuf nootmuskaat erover, dan schiet het met de spruitliefde niet op natuurlijk. Dat verklaart waarom ook menig volwassene nog altijd met een boog om de groene knikkerballen heen loopt.

U weet, ik hou van een uitdaging, daarom doe ik een spruitjesmaand. Vier afleveringen lang ga ik u spruitjes voorschotelen, gegarandeerd anders dan anders en gegarandeerd lekker. Heus. Probeer het nou. Eén hapje op z’n minst. We beginnen met spruitjes uit de oven met pindakaas, want wie houdt er nou niet van pindakaas? Rijst en kip erbij, en u hebt een puik maaltje.

Zelf maken?
Recept Spruitjesgratin met pindakaas

Nodig voor 4 personen:
800 g spruitjes
100 g pindakaas (met stukjes pinda)
2 volle eetl ongezouten pinda’s
2 eetl gedroogde kokosrasp
2 knoflooktenen
250 ml slagroom
1 limoen
plantaardige olie
wat chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Doe pindakaas, slagroom en 1 eetlepel olie in een kom. Pers de knoflooktenen erboven uit. Rasp de schil van de limoen erboven fijn en pers de ene helft dan uit, doe ook erbij (de andere helft wordt niet gebruikt). Maal een paar keer flink met de chilivlokkenmolen en voeg zout en peper toe. Mix kort met de (staaf)mixer tot een gladde, dikkige saus. Maak de spruitjes schoon voor zover dat nodig is, verwijder hooguit vieze kontjes en/of blaadjes. Snij ze in kwarten en schep door de saus. Vet een ovenschaal in met wat olie en doe de spruitjes erin. Strooi de pinda’s en kokosrasp erover. Dek de vorm af met aluminiumfolie. Dit kan allemaal al van tevoren. Zet 45 minuten in de oven, verwijder halverwege het folie voor een geroosterd kleurtje.

TIP:
Lekker met rijst en sappige kipsateetjes: snij 400 g kippendijfilet in kleine stukjes, marineer terwijl de spruitjes in de oven staan in 4 eetl Japanse sojasaus, 2 eetl sesamolie en 2 theel komijnpoeder. Rijg aan 8 stokjes. Bak 6 minuten onder regelmatig omdraaien in de grillpan.

Dit recept is de eerste uit mijn spruitjesserie en verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Zie ook:
• Spruitjes met miso
• Oosterse noedelsalade met spruitjes
• Kliekjessoep met spruitjes
• Rauwe spruitjessalade op z’n Italiaans
• Gewokte spruitjes met walnoten
• Kliekjesrecept: aardappelspruitjespannenkoekjes

 

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek. Plus natuurlijk het vervolg: Slim zónder pakjes & zakjes, dat onlangs verscheen in nieuwe cover.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Bakken

Focaccia met olijf en tomaat

Kliekjesrecept: bietensalade met linzen

Vorig bericht: « Kattetongen
Volgend bericht: Spruitjes met miso »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN