• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 november 2019

Spaghettipompoen

‘Echt geweldig!’ zei de een. ‘He-le-maal niks,’ zei de ander, ‘hup, meteen de vuilnisbak in.’ Het ging over een speciale pompoensoort, de spaghettipompoen. Zelfs de supermarkt schijnt ze te hebben, maar ik ging ervoor naar groenteboer. Kijk, pakte die z’n telefoon erbij, op internet staan allerlei filmpjes wat je ermee moet doen: opensnijden, garen, het vruchtvlees omwoelen met een vork en ziedaar het mirakel. Allemaal sliertjes, vandaar de naam. En dan – het waren Amerikaanse filmpjes – kwam het vanzelf goed als je er maar genoeg kaas bij deed.

Twee kilo
Een flink gevaarte, ovaal, lichtgeel en bijna twee kilo. Netjes doormidden klieven in precies twee even grote helften was nog best even een dingetje. Maar daarna bleek het een makkie. Nu had ik bij eerdergenoemde twee ervaringsdeskundigen natuurlijk even advies ingewonnen. De voorstander had koken in bouillon geprobeerd, maar garen in de stoomoven beviel het beste. Die heb ik niet, dus bij mij werd het de gewone oven. Ik kreeg ook de tip om de sliertjes vooral niet te verdelen over borden, maar gewoon de complete pompoenhelften te serveren, veel handiger.

Echte spaghetti?
Overigens bleek die aanvankelijke kilo pompoen per persoon gelukkig mee te vallen: bijna de helft bestaat uit pitten, draden en schil. Dan nog blijft er zeker een pond eetbare groente per persoon over, nog los van de saus, dus dat zal het Voedingscentrum leuk vinden. Wij thuis vonden het heerlijk. Dus toch nog even die ander gebeld, die van de vuilnisbak. Wat was nou het probleem? ‘Niet pompoensmakerig genoeg en niet te vergelijken met echte spaghetti.’

U bent dus gewaarschuwd en ik ben benieuwd in welk kamp u eindigt: voor of tegen. Belangrijkste advies: zorg voor een lekkere saus. Die van mij is heerlijk herfstig met paddestoelen, blauwe kaas en welja, een klein beetje spek voor extra hartigheid, maar vegetariërs laten die gerust achterwege.

Zelf maken?
Recept Spaghettipompoen met paddestoelen en blauwe kaas

Nodig voor 2 (!) personen:
1 spaghettipompoen
200 g gemengde paddestoelen
75 g ontbijtspek
1 flinke sjalot
1 knoflookteen
60 g roquefort (of andere blauwe kaas)
30 g geraspte belegen kaas
100 ml slagroom
wat boter en olijfolie
handje peterselie
zout & versgemalen zwarte peper

Snij de pompoen in de lengte doormidden. Lepel de draden en pitten eruit. Besprenkel elke helft met een scheutje olijfolie, zout en peper. Leg met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Zet de oven aan op 200 °C (voorverwarmen hoeft niet) en rooster ongeveer 45-60 minuten, dat verschilt. Als u er makkelijk met een mespunt in kunt prikken, is ‘ie gaar. Snij intussen het spek in stukjes, snipper de sjalot en de knoflookteen. Fruit samen 5 minuten zachtjes in wat boter in een hapjespan. Snij intussen de paddestoelen in stukjes, voeg toe en bak al omscheppend op hoger vuur in nog eens 5 minuten gaar. Doe de room erbij, plus de verbrokkelde blauwe kaas, fijngehakte peterselie en flink wat versgemalen peper. Laat de kaas smelten en zet het vuur uit.
Haal de gare pompoenhelften uit de oven, trek het vruchtvlees met een vork los en kijk: sliertjes! Schep het paddestoelenmengsel erop en hussel er een beetje doorheen. Bestrooi met geraspte kaas en zet 5 minuten terug in de oven, liefst op grillstand. Serveer onmiddellijk, gewoon uit de pompoenhelften.

TIPS:
• Peuter de pompoenpitten los, bestrooi met wat zout en rooster in de oven tot lichtgetint en knapperig (± 10 minuten), dan kan best naast die pompoen. Eet als knabbeltje los erbij, over het gerecht gestrooid worden ze snel taai.
• Krijgt u zo’n halve pompoen niet op? Pureer (inclusief restje saus!) met wat bouillon tot een heerlijk soepje voor morgen:

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

SINTERKLAASTIP: Vers van de pers, niet één maar twee nieuwe kookboeken. De kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en het gloednieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Nu overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

paris brest

Paris-Brest

Risotto (2): risotto met saffraan

Jalfrezi zonder kip

Vorig bericht: « Pasta met geroosterde tomaten
Volgend bericht: Sinterklaastip: een boek! »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN