• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 januari 2020

Mosselen in cocktailsaus

De culinair journalist leidt op het eerste gezicht een glamourleven. Een aaneenschakeling van uitjes, presentaties, etentjes en reisjes. Maar de meeste dagen zit ik toch heus gewoon thuis stukjes te tikken. En anders sta ik wel in de keuken, want aangezien ik een kan-niet-mislukken-reputatie hoog te houden heb, dienen al die recepten oeverloos uitgetest te worden. Het enige nadeel daarvan is dat er soms weinig tijd overblijft om uit eten te gaan. Terwijl eten bij een ander juist een bron van inspiratie is en dé manier om nieuwe smaakcombinaties te ontdekken. Buiten de deur kies ik bij voorkeur gerechten uit die ik thuis niet snel maak, want anders kan ik het net zo goed zelf doen.

Sterrengebeuren
Maar het hoeft heus geen sterrengebeuren te zijn. Toevallig vinden sterrenchefs dat zelf ook steeds vaker. Die openen dan een lekker gewone tweede zaak, eentje waar ze zonder pretenties nu eindelijk eens kunnen doen waar ze zomaar zin in hebben, en meteen ook een stuk betaalbaarder. Zo was ik laatst in Parijs bij bistro Jòia, de tweede zaak van Hélène Darroze. In haar ‘echte’ restaurant (twee Michelinsterren) was ik al eens geweest, maar nu heeft ze dus ook een laagdrempelig buurtrestaurant, helemaal gewijd aan simpele kost. Nou ja, voor zover iets voor een sterrenchef natuurlijk ooit simpel is.

Mislukt
Als voorgerecht at ik ‘les moules de tonton Claude’, mosselen à la oom Claude. Volgens de ober de lievelingsoom van de chefkok. Toen zijn mosselen een keer mislukt waren, husselde hij er cocktailsaus doorheen, en sindsdien wil de hele familie ze alleen nog maar zo. Hoe je mosselen in hemelsnaam kunt laten mislukken, dat vertelt het verhaal dan weer niet, maar lekker waren ze zeker. Een verrassend koud voorgerecht dat ik thuis meteen ging namaken. Alleen had ik geen cognac in huis, zoals oom Claude, maar wel whisky. U ziet: ik moet vaker uit eten.

Zelf maken?
Recept mosselen in cocktailsaus

Nodig voor 4 personen (voorgerecht):
2 kilo mosselen
2 sjalotten
100 ml droge witte wijn
klontje boter

Cocktailsaus:
4 volle eetl mayonaise
3 eetl whisky (of cognac)
1 eetl tomatenpuree
½ theel (gerookt) paprikapoeder (pimentón)
kneepje citroensap
scheutje tabasco
peper uit de molen
Was de mosselen in ruim koud water, gooi kapotte en anderszins verdachte schelpen weg. Snipper de sjalotten. Smelt wat boter in een grote (mossel)pan, fruit de sjalotten zachtjes 5 minuten. Giet de wijn erbij en laat 1 minuut uitbruisen. Voeg de mosselen toe en laat met deksel op de pan ± 5 minuten op middelhoog vuur koken tot ze allemaal openstaan. Zo niet: pan goed omschudden en nog een minuutje extra. Giet af boven een vergiet, en vang vooral het vocht op. Doe dat vocht terug in de pan en laat op hoog vuur 10 minuten inkoken. Verwijder intussen de deksels van de nu openstaande mosselschelpen. Doe alle ingrediënten voor de cocktailsaus in een grote kom en meng met een garde door elkaar. Voeg 50 ml van het gezeefde mosselvocht toe en klop tot een glad geheel. Schep de saus door de mosselen en laat minstens 1 uur intrekken in de koelkast. Schep tussentijds een paar keer om. Serveer koud (maar niet ijskoud net uit de koelkast) in 4 kommetjes. Lekker met stokbrood.

TIP:
In Jòia serveren ze dit gerecht natuurlijk met ‘moules de bouchot’, van die kleine mosseltjes die in trossen in zee groeien, aan palen. Vooral de baai van Saint-Michel is er beroemd om. Maar met onze eigen Zeeuwse mosselen van elk ander formaat kan het net zo goed. Overigens: hoe groter de mosselen, hoe minder peuterwerk om alle schelpen te openen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Goed voornemen? Een kookboek! Bijvoorbeeld mijn nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en het gloednieuwe Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Nu overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Weekendrecept kip en zalm

Geplette aardappels met kummel

Melkpudding met rozenwater

Vorig bericht: « Preikroketten
Volgend bericht: Lezing en diner »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN