• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 februari 2020

Bakplaat: kip met groente

Hallelluja, ik heb weer een nieuwe oven, na een paar weken noodgedwongen zonder. Nu kan ik me voorstellen dat je denkt ‘poeh, poeh, lekker belangrijk’, maar voor een hardcore ovenliefhebber als ik, voelde het als een eeuwigheid. Het liefst wilde ik precies dezelfde als de vorige, want bewezen succes et cetera, maar dat ging zomaar niet. In het kader van de vooruitgang moet het vertrouwde altijd verdwijnen. Zie ook: favoriete lippenstiftkleuren.

Vurige liefde
Dus ik koos er eentje die er zoveel mogelijk op lijkt, maar toch heel anders blijkt te werken. Dat heb je met ovens, daar moet je altijd enorm aan wennen. Neem de temperatuur. Met de knop op 200 graden, is hij in heteluchtstand al na tien minuten op 220 graden. En na 20 minuten op 230 graden. Inderdaad, de associatie met een vurige nieuwe liefde was mij zelf ook niet ontgaan.

Heteluchtoven lager
Maar meer ovens hebben last van zulke temperatuurschommelingen. Zozeer dat menig recept, van kookboek tot bakmixfabrikant, instrueert dat je een heteluchtoven zoveel graden of zoveel procent lager moet zetten dan een ‘gewone’. Dat kun je echter helemaal niet zo in z’n algemeenheid zeggen. Bij de heteluchtfunctie zorgt een ventilator ervoor dat de lucht wordt rondgeblazen, zodat de hitte inderdaad flink door de hele oven verspreid wordt, maar hoeveel graden dat scheelt, dat is per oven verschillend.

Oventhermometertje
Ingewikkeld? Welnee. Het enige wat de thuisbakker in de gaten hoeft te houden is de temperatuur in de oven. Dus niet wat de knop op de buitenkant zegt, dat is hooguit een benadering, maar wat de ware binnentemperatuur is. Hoe weet je die? Door een oventhermometertje in de oven te hangen. Elke huishoudwinkel heeft ze en dat is voortaan je leidraad. Dus als ik in mijn recept zeg dat iets op 200 graden moet, dan kijk je op dat metertje. De buitenknop is er om de boel waar nodig bij te sturen.

Zelf maken?
Recept Kip met groente van de bakplaat

Nodig voor 4 personen:
4 kippendijen (of 400 g kipfilet)
500 g krieltjes (met schil)
500 g broccoli
1 rode paprika
1 sinaasappel (alleen schil)
2 knoflooktenen
5 takjes tijm
7 eetl olijfolie
1 eetl honing
40 g hazelnoten
chilivlokken (uit zo’n molentje)
zout & peper uit de molen

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Kip: Snij de kip in forse dobbelstenen en doe in een kom. Rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel erboven, knijp 1 knoflookteen erboven uit. Ris de helft van de tijm van de takjes. Doe zout, peper, chilivlokken, honing en 2 eetl olijfolie erbij en hussel de boel om. Laat minstens 1 uur marineren. Langer kan ook, maar dan in de koelkast, en op tijd er weer uithalen zodat de kip niet ijskoud de oven ingaat.
De rest: Snij de ongeschilde krieltjes één keer in de lengte doormidden, hussel in een grote kom om met zout, peper, de andere uitgeperste knoflookteen en 2 eetl olijfolie. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en zet 20 minuten in de oven. Verdeel intussen de broccoli in roosjes, de steel in plakjes. Snij de paprika in reepjes. Hak de hazelnoten grof. Hussel alles in diezelfde kom met zout, peper, 3 eetl olie en de rest van de tijm. Haal de bakplaat na die 20 minuten uit de oven, voeg de kip en de hele groentebups toe en schuif nog eens 20 minuten terug tot alles goudbruin en gaar is.

TIP:
Ineens duikt overal de term ‘traybake’ op: een mix van allerlei groente en vlees of vis gebakken in de oven op een bakplaat of in een grote braadslee. Van metaal, want dat geleidt de warmte goed. En de tweede succesfactor is om te zorgen voor een dun filmpje olie rondom alle ingrediënten. Goed husselen dus. En zorg dat de ingrediënten de ruimte hebben, want in een krappe schaal gaat de boel liggen sudderen in het vocht, in plaats van te roosteren tot van die lekkere bruine knapperige randjes.

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel Het grote kinderkookboek zonder pakjes & zakjes en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Daslook chimichurri

Documentaireserie Cooked van Michael Pollan

Bosvruchten-kokos-taartje

Vorig bericht: « Bloedsinaasappelpudding
Volgend bericht: Fatteh met champignons »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN