• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 juni 2020

Blended burger en worst

Als we willen minderen met vlees – en dat willen we allemaal, toch? – kon je altijd twee dingen doen: helemaal geen vlees meer eten (de vegetariër of veganist), of de ene dag wel, de andere dag niet (de flexitariër). Maar er blijkt nog een derde manier: door vlees te eten dat gemengd is met plantaardige dingen, zodat je wel vlees eet, maar dan de helft minder. Letterlijk. Een typische alle-beetjes-helpen-polderoplossing voor wie nog niet helemaal van het vlees af kan of wil.

Ik kreeg een pakje toegestuurd van GRO, met Blended Burger en Blended Worst. Een niet heel appetijtelijke naam, maar ‘blended’ betekent simpelweg dat het rundvlees gemengd is met wat anders. Oesterzwammen in dit geval, 40%. Zelf vinden ze dat een stuk gezonder, maar dat zou ik niet zomaar durven zeggen. Wel is het onmiskenbaar beter voor de planeet, want je verkleint je impact.

Hopen dat iedereen vegetariër wordt, dat is onhaalbare kaart, zullen ze bij GRO gedacht hebben, waar ze al jaren vega bitterballen en oesterzwamburgers maakten. Het heeft wellicht meer zin om te kijken of we de rest van de mensen kunnen overhalen om toch een duurzamere keuze te maken. Slim bedacht.

Nu gebeurt knutselen met vlees op zich natuurlijk al jaren. Zie ham volgespoten met water of extra mager rundergehakt aangelengd met soja. Dat is niet vanwege de smaak of het milieu, maar simpelweg om de kostprijs te drukken. Maar vlees mengen met oesterzwammen is een ander verhaal. Paddenstoelen zijn namelijk heel erg umami, dus dat is slimme, want lekkere vulmaterie. Extra sympathiek is dat de oesterzwammen worden gekweekt op koffiedik dat wordt opgehaald bij de horeca. Win-win.

Maar belangrijker: hoe smaakt de blended burger? Absoluut vlezig. Ik at ‘m volgens bijgeleverd recept, in een pitabroodje, wat niet helemaal uitpakte zoals op het plaatje, maar goed. (Leermoment: een kleine burger in een groot pitabroodje eet onhandig, maar hee, een gegeven paard et cetera).

Als je niet weet dat er voor bijna de helft geen vlees in zit, heb je helemaal niks in de gaten. Hetzelfde geldt voor de worst, die ging bij een fijn stamppotje met rucola en tomaat. Heerlijk. En vooral: knap gedaan.

Natuurlijk is een 100% plantaardige vegaburger nog altijd milieuvriendelijker dan een blended burger. Dus als je deze koopt in plaats van een vegaburger, dan schiet het niet op. Andersom wel: als je deze ziet als alternatief voor een 100% vleesburger, dan scheelt dat. Voor smaak en textuur hoef je het in ieder geval niet te laten. Ze zijn allebei te koop bij de Jumbo, al heten ze daar trouwens niet ‘GRO blended burger’ maar ‘Jumbo burger met oesterzwam’, en idem dito voor de worst. Dit om te voorkomen dat je je net als ik een ongeluk zoekt…

Iets anders: laatst proefde ik ook al de (vegan) Beyond burger en worst. Vooral de plantaardige worst vond ik nog wat missen in smaak. En toen bedacht ik ineens: kunnen die twee firma’s niet samenwerken? Dus echt vleeswaardige en toch puur plantaardige burgers en worst, maar dan met oesterzwammen erin? Dat lijkt me helemaal win-win-win. Maar goed, wie ben ik.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vega Schotse eieren

Beyond Burger

Week zonder knutselvoer

Vorig bericht: « Vlierbloesemsiroop
Volgend bericht: Vijfballensalade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN