• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 november 2020

Aubergine met linzen-notengehakt

Ik word vaak gevraagd naar mijn favoriete kookboek, maar dat vind ik lastig. Al was het maar omdat er zovéél zijn. En omdat ik me niet teveel wil laten beïnvloeden (lees: onbewust gaan kopiëren) door andermans recepten. Daarnaast ontbreekt vaak domweg de tijd: ik heb mijn kookmomenten hard nodig om mijn eigen recepten uit te testen, dan kan ik er geen andere boeken bij hebben.

Het is bovendien net zoiets als vragen naar je favoriete restaurant. Dat hangt maar helemaal af van je bui en het moment en het jaargetijde. Maar in z’n algemeenheid kan ik wel zeggen dat ik het liefst eet bij restaurants die dingen serveren die ik zelf niet zo snel zou maken. Want anders deed ik het immers zelf wel.

En zo is het eigenlijk ook met andermans kookboeken, bedacht ik mij. Het leukste vind ik boeken waar ik zelf niet op zou komen. Neem nou het boek Linzen van mijn kookcollegavriendin Joke Boon. Een heel kookboek over linzen, hoe kom je erop? Maar als iemand het kan, is zij het. Zie ook haar onvolprezen bonenkookboek (intussen gelukkig weer leverbaar!). Een heel boek over linzen, hemeltjelief, hoe doe je dat? Bij linzen denk ik aan linzensoep en linzencurry, en euh, dan heb je het wel zo’n beetje gehad, toch? Nee, dan moet je net Joke hebben. Die heeft in haar boek wel tien linzensoepen, allemaal enorm verschillend. En ze frituurt linzen, gooit ze in de oven, roostert ze in de koekenpan, maakt er gehakt van, bakt er taart en pudding mee. Ze verzon zelfs linzengranola en linzenwafels voor bij het ontbijt. Dat soort inventiviteit, daar heb ik bewondering voor.

Hop, aan de linzen dus! Het eerste gerecht dat ik maakte uit het boek waren gevulde aubergines uit de oven met linzen-notengehakt, want dat leek me nou echt heerlijk herfstig comfortfood, en nog vegetarisch ook. Alleen had ik geen bruine linzen, alleen Puy-linzen, maar dat mag vast wel van Joke. Erger was dat de supermarkt geen gedroogde munt verkocht, dus ik deed het met fijngehakte verse munt. Wat natuurlijk een heel ander effect geeft, maar het bleek toch ook zo heel erg lekker. En nu niet denken: een hele aubergine per persoon, is dat niet heel veel? Nee joh, het lepelt zo heerlijk weg.

RECEPT Aubergine met pittig gehakt van linzen en pecannoten met citroenyoghurt (vegetarisch)

Nodig:
50 g pecannoten
100 g bruine linzen (ik nam Puy-linzen)
1 laurierblaadje
4 middelgrote aubergines
1 ui
1 knoflookteen
1 tl gemalen komijn
½ tl chilivlokken
1 tl gedroogde munt (of wat fijngehakte verse)
1 tl zout
2 eetl tomatenpuree
olijfolie

Citroenyoghurt:
100 g Griekse/Turkse yoghurt
1 ½ eetl citroensap
½ tl gedroogde munt (of wat fijngehakte verse)
zout & peper uit de molen

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Week de pecannoten 20 minuten in een kom koud water. Kook de gewassen linzen met het laurierblaadje in 20 minuten gaar in ruim water. Giet af, maar vang wel het bruine kookvocht op. Verwijder het laurierblaadje.

Aubergines: Snij de aubergines in de lengte doormidden, verwijder het groene kroontje. Snij het snijvlak kruislings diep in, zodat een ruitpatroon ontstaat, maar zorg dat de schil heel blijft. Wrijf aan alle kanten royaal in met olijfolie en leg ze met de snijkanten naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster in het midden van de oven 25-35 minuten tot het vruchtvlees goudbruin is aan de snijkant en helemaal zacht van binnen. Dat kan in tijd nogal verschillen, afhankelijk van het formaat van de aubergine.

Linzengehakt: Maak dat terwijl de aubergine in de oven staat. Snipper de ui en knoflook. Verhit 2 eetl olie in een ruime koekenpan en fruit ui en knof 5 minuten. Giet de pecannoten af en hak tot grove kruimels. Doe in de pan, plus komijn, chilivlokken, munt, zout, peper, tomatenpuree en een kopje linzenkookvocht om de boel lekker smeuïg te maken. Roer door en laat 2 minuten pruttelen. Doe de linzen erbij en warm goed door. Proef op zout en peper (en chilivlokken) en voeg als nodig nog wat linzenkookvocht toe. Houd warm op een plaatje en onder een deksel mocht de aubergine nog niet klaar zijn.

Citroenyoghurt: Simpel, meng alles door elkaar in een kommetje.

Serveren: Haal de aubergines uit de oven, leg met de snijkant naar boven op een grote schaal of op borden. Verdeel het linzen-notenmengsel erover en serveer met de yoghurt.

Mijn tip: bestrooi met nog wat dunne reepjes verse munt.
En serveer met een lepel erbij, want de schil van de aubergine is nu een soort taai kommetje geworden, die eet je niet op, maar je kunt het gare vruchtvlees er nu wel heel makkelijk uitlepelen.

Wij aten het als hoofdgerecht met een salade erbij. Heel Erg Heerlijk.

Dit recept komt zoals gezegd uit het kookboek Linzen van Joke Boon, ISBN 9789046824832, uitgeverij Nieuw Amsterdam, € 22,99.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Het Zeeuwse Mosselkookboek

Herman de vriendschapscake

Boerenkoolsoep

Vorig bericht: « 3 kinderkookboekjes
Volgend bericht: €5 Kookboekkorting »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN