• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 december 2020

Bhurta met vissticks

Het eerste recept waar mijn oog meteen op viel in het gisteren besproken nieuwe kookboek Koken, eten, leven van Nigella Lawson is een ronduit bizarre, met kant-en-klare diepvries vissticks. I kid you not. Maar het zag er lekker uit, en natuurlijk wilde ik het een keer proberen. ‘Burta met vissticks’ heet het, en ze had zelf de inspiratie gevonden op nota bene twitter. Ik ging het uiteraard even nazoeken. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat bhurta letterlijk iets betekent als ‘brij’, maar de foto’s van authentieke bhurta zagen er naar mijn bescheiden mening toch een stuk minder appetijtelijk uit dan de als ik het goed begrijp nogal vrije versie van Nigella.

Zelf deed ik het noodgedwongen ook weer ietsje anders, maar gelukkig juicht ze zelf variëren van harte toe. Zo bevatte mijn pak vissticks 15 exemplaren in plaats van de benodigde 12, maar dat leek mij geen probleem. Hetzelfde gold voor de spinazie: er zat 200 gram in de zak, terwijl het recept er 125 voorschrijft. Maar wat doe je dan weer met zo’n lullig restje spinazie? En het slinkt toch wel, dus meer spinazie leek mij prima. Engelse mosterd heb ik niet, dus ik deed met de mosterd die ik in mijn koelkast tegen kwam, toevallig Belgische. O, en de limoen uit het ingrediëntenlijstje komt in het recept nergens meer voor. Ik vermoed dat je die er gewoon lekker over uit moet knijpen aan het eind. Ik vind het persoonlijk heel geruststellend dat zo’n foutje dus ook voorkomt bij een crack als Nigella (met een team van 123 medewerkers).

In haar boek schrijft ze: ‘Wel vind ik het nogal ergerlijk als iemand al meteen de eerste keer van alles verandert en dan klaagt dat het recept niet klopt (een veelgehoorde klacht onder kookboekenschrijvers)‘ en oeps, ik heb natuurlijk ook van alles aangepast. Maar gelukkig heb ik in het geheel geen klachten. Integendeel, het was juist heerlijk! Flink pittig en zeer bevredigend comfort food in de donkere dagen. En niet eens heel bruin, maar juist best vrolijk ogend, zeker dankzij die ingemaakte rode ui, die de boel ook lekker opfrist. Dit gaan we beslist vaker maken.

Recept Bhurta met vissticks

Nodig voor 2 personen:
12 of 15 vissticks (diepvries)
200 g panklare babyspinazie
2 middelgrote uien
2 rode chilipepers
2 dikke knoflooktenen
3 cm gember
3 eetl plantaardige olie
1 eetl mosterd
2 theel zeezoutvlokken
1 limoen
handje koriander

Plus: 1 rode ui + rodewijnazijn en/of limoensap voor ingemaakte ui (maar liever meer)

Ingemaakte ui:
Maak dit minstens 2 uur (of een dag) van tevoren.
Snij 1 rode ui in flinterdunne halve plakjes. Doe in een jampot en giet er zoveel rodewijnazijn of limoensap (of een combi van die twee) bij tot de ui (beetje duwen met een vork) onder staat. Werkt trouwens ook goed met mijn eigen recept van ingemaakte ui. Bewaar de pot in de koelkast, dit blijft best lang goed.

Het gerecht zelf:
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Snij de uien in dunne halve ringen en fruit ze rustig 20 minuten in wat olie in een grote hapjespan of wok tot ze goudgeel en zacht zijn. Leg de vissticks naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 20-25 minuten in de oven. Ja, dat is langer dan de verpakking aangeeft, maar het paneerlaagje moet echt flink krokant worden.

Intussen heb je tijd zat om de rode peper (zonder zaadjes) in ringetjes te snijden, de koriander te hakken en de gember en knoflook te pellen.
Voeg na die 20 minuten van de uien de chilipeper toe, rasp de gember boven de pan en pers de knoflook erboven uit. Roerbak 3 minuten mee. Roer de mosterd en een flinke snuf zout erdoor. Voeg dan hand voor hand de spinazie toe en roer tot ze in 2-3 minuten geslonken zijn. Zet eventueel het vuur uit als de vissticks nog niet klaar zijn. Haal de vissticks uit de oven, kieper ze (ja echt!) in de pan en roer met een spatel door elkaar zodat ze in stukken breken (ja echt!). Niet te lang: het lekkerst is om nog wat stukken vissticks over te houden, en bovendien wordt het met moeite knapperig gekregen paneerkorstje snel zompig als je te lang mengt. Knijp de limoen erover uit. Verdeel de boel over 2 borden en garneer met koriander en van die ingemaakte rode ui. Meteen eten!

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Koken, eten, leven van Nigella Lawson. Lees hier mijn recensie.
Niet vergeten: maandagavond om 21:00 uur is de bijbehorende serie op BBC Two, herhaling op zaterdag. En volgens mij is de serie al bijna afgelopen…

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pasta met sardientjes

Groentefriet

Ravioli met aubergine

Vorig bericht: « De nieuwe Nigella
Volgend bericht: Vis in rodewijnsaus »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN