We hebben altijd over ‘de donkere dagen voor kerst’, maar wat dacht u van de donkere dagen ná kerst? Juist die zijn het ergste. De feestdagen vielen dit keer nogal sober uit, maar hadden tenminste nog een zweem van jolijt. Al hangt de kerstverlichting nog overal hardnekkig in het straatbeeld, de glans is er wel af. Alle oliebollenkramen hebben allang hun biezen gepakt, dus niks geen dampende bol troost met veel poedersuiker in de miezerige schemering. Tja, het is een kwestie van stug volhouden en…
Ho, wacht even. Ik ga u nu natuurlijk niet de put in schrijven. Het is ook mijn taak om als lichtend voorbeeld in de duisternis de moed er namens ons allen een beetje in te houden. Laten we niet vergeten dat intussen de dagen echt weer zichtbaar aan het lengen zijn. En hoor, de merel begint alweer belachelijk vroeg met fluiten en voor je het weet is het lente en het halve land gevaccineerd en komt het allemaal goed.
In de tussentijd fleuren we thuis de boel op met een kleurrijke salade. Bij salade denk je al snel aan fluffige blaadjes groen spul, luchtig voedsel voor warme dagen of lijnbeluste types. Maar je hebt ook wintersalades. Voedzaam en vullend, maar vooral: hartverwarmend. Uiteraard samengesteld met seizoensgroente, al realiseer ik mij de hardnekkige neiging om alles met pompoen en paddenstoelen te bestempelen als ‘herfstig’ in plaats van winters. Daar laten we ons niet door kisten. Ze gaan samen in de oven, omhusseld met wat maple syrup (esdoornsiroop voor de taalpuristen). Dat moet u sowieso altijd in huis hebben, want een instant dosis puur geluk over zelfgebakken (grote of kleine) pannenkoeken.
Ter contrast in kleur én smaak versieren we de boel met wat smeltend zachte plukjes burrata. U weet wel, dat is de overtreffende trap van mozzarella, nóg romiger. Maar met gewone mozzarella kan het ook. Al zou ik dan beslist kiezen voor de buffelste variant die u kunt vinden, niet die goedkope gummi-versie. De dagen zijn al donker zat.
RECEPT
Pompoensalade met paddestoelen en burrata
Nodig voor 4 personen:
1 flespompoen
150 g oesterzwammen
100 g shiitake
2 bollen burrata (of mozzarella)
75 g pecannoten
3 eetl maple syrup
3 eetl olijfolie + extra
2 knoflooktenen
ferme snuf chilivlokken (uit molentje)
wat takjes peterselie
kneep citroensap
zout & peper uit de molen
Verwarm de oven voor op 180 °C. Haal de burrata vast uit de koelkast.
Snij de pompoen (met schil) in dunne halve plakken. Verwijder de pitten. Snij de shiitake doormidden, grote in vieren. Scheur de oesterzwammen in repen. Doe alles op een met bakpapier beklede bakplaat. Of zelfs twee, het is best een berg. Meng in een kommetje de maple syrup met 3 eetl olijfolie, uitgeperste knoflooktenen, zout, peper en chilivlokken. Hussel alles goed door de groente. Bak 20 minuten in het midden van de oven. Voeg dan de pecannoten toe en rooster nog eens 5 minuten. Laat iets afkoelen en verdeel over 4 borden. Breek de burrata in kleine plukjes en verdeel erover. Bestrooi die met wat zout en peper. Hak de peterselie grof en strooi over de borden. Knijp er wat citroensap boven uit en begiet met een sliert van uw allerlekkerste olijfolie.
TIPS:
• Kliekjes? Hak de groente kleiner en roer door de pasta of risotto.
• Wij aten dit als hoofdgerecht, met een toetje erbij. Maar het kan ook heel goed als voorgerecht of lunch.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.