Ja hoor, het is weer Blue Monday, tijd om hoofdschuddend te kijken hoe het er intussen bijstaat met de goede voornemens. Minder zus, meer zo? Vaker dit of juist stoppen met dat? De behoefte om vanaf 1 januari op enigerlei wijze schoon schip te maken is hardnekkig. Zelf heb ik me voorgenomen om meer te genieten van de kleine dingen des levens. De zon die doorbreekt, een vers kopje theeeeee, dat werk. Nu moet ik zeggen dat het afgelopen annus horibilis enorm heeft geholpen om ten volle te waarderen wat ik eigenlijk allemaal heb.
Werk, liefde, een eigen huis, sterker nog, zelfs twéé plekken onder de zon. Maar ik ben bijvoorbeeld ook heel blij dat ik het afgelopen jaar veel meer boeken heb gelezen dan ooit tevoren. Elk boek opent voor even een nieuwe wereld, en dat gewoon op je eigen bank. Ook heb ik tot mijn eigen stomme verbazing ontdekt hoe bevredigend legpuzzelen kan zijn. Even ongegeneerd alle zorgen parkeren terwijl je al je concentratie richt op dat ene puzzelstukje dat zijn plek moet vinden. Zodra dat is gelukt, volgt instant bevrediging in de vorm van een yes!-momentje. En dat dus wel duizend keer in één puzzel.
Ik zei het al: simpele dingen, daar kan een mens een hele hoop genoegen uithalen. Dat geldt ook in de keuken. Ik was al kliekjeskoningin en ook dit jaar hoop ik weer vaak te toveren met wat restjes. Neem nou oud brood. De eendjes in het park kunnen het schudden, want bij mij thuis vindt al het oude brood een herbestemming, ja ook de korstjes, Neem nou dit oersimpele toetje. Yoghurt met zelfgemaakte appelmoes, en dan liefst nog een beetje warm en met hier en daar een smeltend zacht bonkje appel, dat zou ik elke dag wel lusten. Maar met wat ultraknapperig gebakken broodkruim erop, is het helemaal niet te versmaden. Daar kan, echt waar, geen monatoetje aan tippen.
Ik wens u een lekker simpel 2021.
RECEPT
Rode appelmoes met yoghurt en knapperkruim
Nodig voor 4 personen:
1 kilo appels (liefst half moesappel, half handappel)
250 g diepvriesbramen
500 ml volle Turkse/Griekse yoghurt (10%)
½ limoen
2 eetl kristalsuiker
3 tikje oudbakken boterhammen
2 volle eetl poedersuiker
klontje boter
Laat de bramen ontdooien in een zeef. Duw ze met een lepel erdoor en gooi de pitjesprut weg.
Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snij in kleine stukjes. Doe in een pan en hussel om met rasp en sap van de halve limoen en de kristalsuiker. Breng aan de kook tot de boel pruttelt, laat dan met deksel erop 10 minuten zachtjes sudderen. Schep het bramensap erdoor en laat nog eens 5 minuten sudderen. Of 10 als de appel nog niet helemaal zacht is. Veel roeren geeft moes, weinig roeren geeft compote (lees: met stukjes).
Maal het oude brood (mét korst) in de keukenmachine of in het bakje dat hoort bij de staafmixer tot vlokkig kruim. Verhit een koekenpan, smelt er een klontje boter in. Doe broodkruim en poedersuiker erbij en bak onder voortdurend omscheppen op hoog vuur tot de poedersuiker smelt en zich als een bruin laagje om de broodkruimels nestelt (2-3 minuten). Laat afkoelen op een bord. Verdeel de yoghurt over de helft van 4 diepe borden. Schep de appel-bramenmoes in de overige helft. Maak het nu ultraknapperige broodkruim los met uw vingers en strooi erover.
TIPS:
• Nog een puik en heel makkelijk uitvoerbaar goed voornemen: nooit meer magere yoghurt nemen. Dat smaakt naar niks en is zonde van je leven. Volvette yoghurt, het liefst die echte Turkse uit een blauw emmertje, die wil je hebben. Vet geeft smaak én voldoening.
• Kan ook prima met volkorenbrood. Bewaar het kruim in een plastic zak in de vriezer en bak bevroren en wel met de poedersuiker.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.
Goede voornemens?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.