• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 maart 2021

Madeleines met rozenwater

Een karakteristiek Frans cakeje in schelpvorm, met een bult. Wie kent ze niet? Beroemd geworden dankzij Marcel Proust. De laatste tijd is dit recept mijn favoriet: met amandelmeel en een geurig vleugje rozenwater.

Eigenlijk is het een onmogelijke opgave om binnen het bestek van deze rubriek iets te willen vertellen over Marcel Prousts onvolprezen romancyclus ‘A la recherche du temps perdu’, want het verhaal, dat zich uitstrekt over zeven omvangrijke delen waaraan de schrijver zelfs na dertien jaar noeste arbeid eigenlijk nog niet uitgesleuteld was, leent zich nauwelijks voor enige vorm van beknopte beschouwing, laat staan samenvatting, waarom ik mij dus maar beperk tot het schetsen van een van de meest opmerkelijke kenmerken van Prousts literaire stijl, namelijk zijn soms onnavolgbaar lange zinsconstructies die in hun oneindige complexheid gemakkelijk hele pagina’s kunnen beslaan, waardoor een ongeoefend lezer wellicht alras naar adem snakkend achterblijft, terwijl anderzijds het vloeiende ritme ook juist een aangenaam hypnotiserend effect teweeg kan brengen, mits dagelijkse beslommeringen en boodschappenlijstjes tenminste worden losgelaten, zodat de Proustiaanse gedachtenstromen de lezer al meanderend kunnen meevoeren langs voorbije tijd, onschuld, verloren gewaande herinneringen en wat dies meer zij, waarbij ik u trouwens van harte kan aanraden om een kopje (lindebloesem)thee bij de hand te houden en vooral een schaaltje madeleines – kleine smeuïge cakejes in langwerpige schelpvorm, met een karakteristieke bult bovenop – zodat u net als de hoofdpersoon Marcel al dippend en kruimelend de mijmeringen vrijelijk kunt laten stromen, waar dit boek niet voor niks zo wereldberoemd om is geworden; en nu ik toch bezig ben zou ik er graag nog een laatste aanbeveling aan willen toevoegen, en wel om, mits u het Frans beheerst natuurlijk, bij voorkeur te kiezen voor de boekuitgave van La Pléiade: een viertal in leer gebonden en van twee leeslinten voorziene, op bijbels gelijkende, prachtbundeltjes, waarmee u in de trein of luierend in de lentezon in het park mooi de verfijnde intellectueel kunt uithangen.

(En mocht je denken: wat zijn ze donkerbruin uitgevallen, dat klopt: in deze zit chocola. Recept staat in mijn boek ‘De makkelijke Franse keuken.)

RECEPT Amandelmadeleines met rozenwater

Nodig voor ±20-24 stuks:
100 g boter
100 g suiker
70 g bloem
30 g amandelmeel
2 grote eieren
1 grote theel bakpoeder
1 grote eetl rozenwater (of bijv. oranjebloesemwater, sinaasappelrasp, citroenrasp, vanille)
snufje zout

Er zijn talloze manieren om madeleines te bakken, de laatste tijd is dit mijn favoriet, met amandelmeel voor extra smeuïgheid. Dan plakken ze wel meer vast aan de vorm, dus goed invetten en bepoederen met meel, ook siliconenvormen. Lekker met een vleugje parfum in de vorm van rozenwater, maar dat kunt u ook achterwege laten of vervangen.

Oven tijdig voorverwarmen op 215 °C.

Smelt de boter en laat even afkoelen. Klop met de mixer eerst suiker en rozenwater erdoor, dan één voor één de eieren. Doe amandelmeel en zout in een andere kom, zeef bloem en bakpoeder erboven en roer dit alvast grondig door elkaar. Spatel daarna kort door het eimengsel. Voor mooi rijzen (de bult!) zet u het beslag een uur (of een nacht) in de koelkast, het blijft trouwens gerust een paar dagen goed, dus bak bijvoorbeeld de helft en bewaar de rest van het beslag voor een volgende keer. Vul een goed ingevette madeleinevorm ermee en bak ± 8-10 minuten in de oven tot mooi goudbruin en gerezen. Te bewaren in een trommeltje, maar net uit de oven zijn ze toch echt het allerallerlekkerst.

TIP:
Elke kookwinkel heeft madeleinevormen. Die van siliconen zijn het makkelijkst en hoeven normaal gesproken niet te worden ingevet, maar door afwassen en veelvuldig gebruik kunnen ze toch wat ‘kaal’ worden en gaan vastplakken. En zoals ik hierboven al zei: ik heb na veelvuldig testen de indruk dat amandelmeel bijdraagt aan de vastplakkerigheid, dus ik zou ook siliconenvormen invetten. Je hebt trouwens ook hele leuke minivormen, dan krijg je nóg meer madeleines.
Metalen vormen moet je sowieso altijd heel goed invetten en bepoederen met een waasje bloem, maar de beloning is dat de cakejes mooier bruin worden en lekker knapperig van buiten.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Trek gekregen?
Lekker koken, daar knapt een mens van op. En iedereen kan het! Naast ruim duizend recepten op mijn website, heb ik ook een hele serie kookboeken vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Herman de vriendschapscake

Bhurta met vissticks

Risotto met inktvis volgens Nigella

Vorig bericht: « Coronakoken: 3x herdruk
Volgend bericht: Zalm met zadenmix »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN