• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 november 2021

Spaghetti met bloemkool

Lekker vegetarisch koken zonder pakjes, zakjes of geknutselde vleesvervangers? Da’s helemaal niet zo moeilijk. Zie deze romige spaghetti met bloemkoolsaus, spinazie en knapperige nootjes.

Vooropgesteld: alle beetjes helpen om mensen wat minder vlees te laten eten. Maar de ‘Vega Inspiratie Box’ van Unilever lijkt me niet de aangewezen manier. Half Nederland kreeg hiervoor de afgelopen weken een gratis cadeaukaart opgestuurd door de Postcodeloterij. U weet wel, de club waar menigeen enkel lid van is uit angst dat anders de buurman miljonair wordt. Het betreft een jaarlijkse samenwerking met Unilever en Albert Heijn, voorheen onder de noemer ‘Doe maar lekker duurzaam’. Een gelegenheidsvehikel om allerlei producten in het zonnetje te zetten, zoals Unox worst en soep, Magnum ijsjes maar vooral het assortiment pakjes en zakjes van Knorr. Met als dieptepunt de keer dat 2,5 miljoen landgenoten per post een pakje Knorr poedermix voor ‘duurzame bolognesesaus’ ontvingen. Tja, lekker duurzaam of vooral een slinkse marketingactie?

Na bergen kritiek, en vast niet toevallig vlak na de inlijving door Unilever van de Vegetarische Slager, werd het roer omgegooid. Geen focus meer op duurzaam maar op ‘vegetarisch’. De supermarkten staan nu volgestapeld met gifgroene dozen, de ‘Vega Inspiratie Box’. Gratis af te halen met de opgestuurde cadeaukaart. Onder het motto ‘samen voor een betere wereld’ zijn de dozen gevuld met nootjes, vegan mayonaise, maar vooral vegetarische knakworsten, soep in stazak en poedersausmix voor spaghetti. Pluspunt: gelukkig niet meer de stoofpotjes van ‘vegetarisch rund’ van vorig jaar. Knutselvoer, noemen wij dat bij ons thuis. En laat dat nou het laatste zijn wat je nodig hebt om lekker te eten zonder vlees of vis.

Bij de actie hoort ook een receptenboekje met ‘de 12 Vega Favorieten van Nederland’, steevast met een Unileverproduct als hoofdingrediënt. Zoals ‘Romige spaghetti met bloemkoolsaus en spinazie’. Een prima recept, maar wel met op het boodschappenlijstje een hoogst overbodig zakje poedermix voor ‘natuurlijk lekkere romige tagliatelle’. Inhoud: uipoeder, zetmeel, zout, suiker en een vleugje specerijen. Zelf kookroom toevoegen voor de beloofde romigheid.

Lieve mensen, ik herhaal het nog maar eens: om lekker vegetarisch te koken heeft u echt geen knutselvoer nodig. Zal ik het anders even voordoen?

RECEPT Romige spaghetti met bloemkool & spinazie

Nodig voor 4 personen:
300 g spaghetti
400 g bloemkool
200 g spinazie
125 ml slagroom
1 grote ui
75 g walnoten
1 citroen
snuf chilivlokken
versgemalen nootmuskaat
wat olijfolie
zout & peper uit de molen

Breng twee pannen water aan de kook met wat zout, voor pasta en bloemkool. Snipper de ui. Breek de walnoten in stukjes. Rooster de noten in een hapjespan met een drupje olie al omscheppend in een paar minuten goudbruin. Schep op een bord. Doe een scheut olie in de pan, fruit nu de ui zeker 5 lekker zacht en bruin.
Verdeel intussen de bloemkool in kleine roosjes en kook gaar in kokend water in ± 7 min. Giet af en vang een kopje kookvocht op. Nu mag intussen ook de spaghetti in het kokende water.
Pureer de roosjes in de blender of met de staafmixer, samen met de slagroom en eventueel een scheutje kookvocht als het te dik is. Doe in de pan met de uien en voeg zout, flink wat peper uit de molen, een snuf chilivlokken en versgeraspte nootmuskaat toe. Doe ook de spinazie erbij en laat op vrij hoog vuur al roerend slinken. Rasp de schil van de citroen erboven fijn. Giet de pasta af en meng erdoor, ook hier weer met een scheut kookwater om het smeuïg te maken. Breng op smaak met een kneep citroensap en proef op zout en peper. Verdeel over 4 borden en bestrooi met de noten.

TIP:
* Het oorspronkelijke recept is met ‘amandelen met rooksmaak’. Ook lekker, maar wel heel erg zout.
* Nee, natuurlijk kreeg ik niet zelf zo’n cadeaukaart thuisgestuurd, want ik doe niet mee aan loterijen. Waarom niet? Wacht, Ionica Smeets legt het je nog even uit.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Heb je al een boek? Naast ruim duizend recepten op deze website, heb ik intussen ook 18 kookboeken geschreven, vol recepten die níet online staan. Koop bij je lokale boekhandel of of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met een persoonlijke boodschap naar eigen wens. Voor de feestdagen? Dan moet je snel wezen!

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Chips plus recept

Filippijnse aubergineschnitzel

Zoete Thaise chilisaus

Vorig bericht: « Sinterklaastoetje
Volgend bericht: Tropische herfststoofpot »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN