• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 juni 2022

Makreelsalade met rabarber

Sommige dingen komen elk jaar terug. Zoals rabarbertijd. En gelukkig maar! Vorig jaar juni gaf ik in de krant een recept voor omgekeerde rabarbercake en prompt kreeg ik mail van een lezer op Texel. ‘Een goudreinet is iets heel anders dan een elstar’, schreef Jaap Vlaming. ‘Die worden voor heel andere dingen gebruikt, dat weet iedereen. Maar rabarber is altijd maar gewoon rabarber. Maar ook daar heb je heel veel verschillen.’

Hoe hij dat weet? Omdat hij in zijn moestuin een verzameling heeft van wel 140 verschillende rassen en ik was van harte welkom. Dat maakte uiteraard nieuwsgierig. Vorige zomer lukte het me helaas niet meer, maar dit jaar stapte ik bijtijds op de veerboot.

Jaap blijkt een imposante verschijning met woeste witte haardos en dito baard en hij zit vol verhalen. Zijn moestuin van zeshonderd vierkante meter is minstens zo indrukwekkend. Met op het oog allemaal dezelfde rabarber, maar dan moet je net Jaap hebben. Kijk, wijst hij, dit blad is veel karteliger, dat blad staat wat meer omhoog, en die daar groeit helemaal opzij. Ook de stengels zijn anders: vierkantig, bijna rond of juist met een kuiltje. En zie wat een mooie bloemen eruit komen. Het is hem een raadsel waarom mensen hun siertuinen niet vol rabarber zetten. En dan kun je het nog opeten ook.
Al vindt hij het wel gek dat wij rabarber vooral zien als fruit, terwijl het toch heus een groente is. Hij eet bijvoorbeeld graag rabarbermoes bij gebakken sliptong. Maar het kan ook prima in de soep. En inderdaad, Jaap en zijn vrouw Joke serveren in hun gezellige woonkeuken een heerlijke lamssoep met rabarber. Als ik vraag naar het recept, kom ik helaas niet meer te weten dan: ‘water, lam, rabarber, ui, en dan alles samen koken’.

Terug in Amsterdam ging ik naar de visboer. Die had geen sliptong, maar wel mooie gerookte makreel. Van de rabarber maakte ik geen moes, maar ik legde even snel wat plakjes in het zoet-zuur. Dat bleek een fijne combinatie met de vette vis. En toen mocht er ook wat sla en een lekker romige caesardressing bij.

Morgen meer over rabarber, plus een recept van rabarbergemberbier.

RECEPT Makreelsalade met ingemaakte rabarber en caesardressing

Nodig voor 4 personen:
1 gerookte makreel
4 kropjes little gem
4 oudbakken boterhammen
8 el olijfolie
1 knoflookteen
wat peterselie

Ingemaakte rabarber:
2 stengels rabarber (150 g)
50 ml rijstazijn
1 volle el suiker
½ tl zout

Dressing:
2 eieren
5 ansjovisfilets
1 uitgeperste knoflookteen
1 ferme tl Dijon-mosterd
5 el olijfolie
kneep citroensap
wat peper uit de molen

Rabarber: Snij de rabarber in plakjes en doe in een ziplockzakje. Breng azijn, suiker en zout aan de kook en giet dan in het zakje. Leg minstens 2 uur in de koelkast. Blijft een paar dagen goed.
Croutons: Verwarm 8 el olijfolie met de gekneusde knoflookteen in een grote koekenpan een paar minuten tot het lekker geurt. Gooi de knoflook weg. Snij het brood in dobbelstenen en bak al omscheppend in de hete olie in een paar minuten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken.
Dressing: Kook de eieren 1 minuut, laat schrikken in koud water, breek de heel zachte eieren boven de kom die bij de staafmixer hoort. Pureer met alle overige ingrediënten tot saus.
Laatste moment: Haal de slabladeren los, hussel de helft van de dressing erdoor. Verdeel over 4 borden. Verwijder graten en vel van de makreel, leg in stukjes op de salade. Garneer met croutons, uitgelekte rabarber, overige dressing en wat peterselie.

TIP:
Rijstazijn vindt u bij de Japanse spullen in de supermarkt. Het is lekkere, milde azijn, perfect voor snel inmaken. In tegenstelling tot bij gewone (natuur/appel/wijn)azijn is verdunnen met water bij rijstazijn niet nodig.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Mijn nieuwe Vega kookboek is wegens groot succes tijdelijk uitverkocht! Op 24 juni verschijnt de tweede druk. Of probeer nog een allerlaatste exemplaar van de eerste druk te scoren bij je eigen boekwinkel of bij bol.com.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Komkommersoep met garnalen

quiche lorraine

Quiche lorraine

Falafel uit de oven

Vorig bericht: « Film Délicieux
Volgend bericht: Gemberbier met rabarber »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN