• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 september 2022

Artisjok met kerrievinaigrette

We zitten nog altijd in mijn zomergroenteserie, en wat is er zomerser, en feestelijker dan artisjokken? Die eten we veel te weinig! Dus ik leg het graag nog een keertje uit.

In Frankrijk struikel je over de artisjokken, maar bij de Nederlandse groenteboer moet je zoeken met een lantaarntje. De supermarkten beginnen er al helemaal niet aan. Onbegrijpelijk, want even lekker als prachtig. Mijn koudegrondtheorie is dat Nederlanders gewoon niet goed weten wat ze ermee moeten. En dat snap ik wel. Ook ik heb ze moeten leren eten. Gelukkig kreeg ik ooit les van een Franse studievriendin, die me voordeed hoe je zo’n ding soldaat maakt.

Vinaigrette op het bord en dan een mes onder de rand, zodat de boel mooi naar één kant loopt. Onderaan de artisjok beginnen, steeds een blaadje lostrekken, in de saus dopen en met je voortanden het zachte gedeelte eraf happen. De rest gooi je weg, in een grote afvalschaal midden op tafel. Binnenin worden de blaadjes steeds kleiner, dan pak je er steeds een paar tegelijk. De allerlaatste flubbelblaadjes mogen meteen weg, anders blijf je aan de gang. Daaronder zit het pluizige hooi, dat je eraf plukt of voorzichtig wegsnijdt. Nu blijft de bodem over, het lekkerste deel. In stukjes snijden en gelukzalig door de saus slingeren. Nou, dat klinkt toch helemaal niet zo onoverkomelijk? Maak er gewoon een sociaal gezelschapsspel van, voor je het weet zit iedereen gezellig te peuteren en te dippen. En dat koken, dat is echt doodsimpel.

Voor de saus liet ik me dit keer inspireren door een andere plant, de Helichrysum italicum alias kerrieplant. Prachtig grijze bladeren met zonnig gele bloemtrosjes, zachtjes wuivend in de wind ruikt het soms zomaar ineens wuft naar kerrie. Schier onverwoestbaar, dacht ik altijd, maar mijn Amsterdamse balkonplant heeft de vorige winter helaas niet overleefd, dus van opeten is het nooit gekomen. Gelukkig zit kerrie ook gewoon in een potje.

Wel heb ik in mijn Franse tuin intussen twee Cynara scolymussen geplant, de laatste twee artisjokken die de kweker nog had staan. Ik weet alleen nog niet of ik ze wel ga opeten, want als je ze laat doorgroeien worden het van die prachtige paarse bloemgevallen.
(Naschrift: nou ja, helaas hadden mijn artisjokplanten er deze zomer geen zin in. Er kwamen geen artisjokken aan, en ook geen bloemen. Ik hoop op volgend jaar!)

RECEPT Artisjok met kerrievinaigrette

Nodig voor 4 personen (voorgerecht):
4 grote artisjokken
½ citroen

Kerrievinaigrette:
± 10 eetl olijfolie
2 theel dijonmosterd
1 theel lekker kerriepoeder
2 eetl balsamicoazijn
1 sjalot
kneep citroen
zout & peper uit de molen

Breng een grote pan met water, zout en een ferme kneep citroensap aan de kook. Snij met een scherp mes de steel van de artisjokken er helemaal af. Doe ze in de pan, deksel erop en dan gaarkoken in ± 30-40 minuten, het kan nogal verschillen. Ze zijn gaar als u een blaadje makkelijk kunt lostrekken.
Kerrievinaigrette: Meng mosterd, kerrie, balsamico, fijngesnipperde sjalot, zout en peper in een kom. Klop met een garde in een straaltje net zoveel olijfolie erdoor als nodig is voor een lobbige vinaigrette. Proef. Breng op smaak met een kneepje citroensap.
Serveren: Laat de gare artisjokken omgekeerd uitlekken en wat afkoelen. Zet weer rechtop op 4 bordjes. Serveer lauw of op kamertemperatuur, met de kerrievinaigrette in 4 kleine kommetjes. En zet een grote bak op tafel voor het blaadjesafval.

TIP:
Knip bij lelijke oudere artisjokken eventueel voor het koken de puntjes van de bladeren eraf met een schaar, dat ziet er mooier uit.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin) in het kader van mijn zomerse receptenserie. Zie ook deel 1 (spinazielasagne met courgette) en deel 2 (koude bietensoep met dille) en deel 3 (bonensalade met bloemen). Hierna volgt deel 5: worteltjes in de hoofdrol.

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

1-2-3 koken (dag 5)

Parelgort met bietjes uit de oven

Wereldgerecht Peru: Papas rellenas

Vorig bericht: « Bonensalade met ansjovis, ei en bloemen
Volgend bericht: Wortels met sinaasappelbulgur »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN