• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 september 2022

Pruimenjam met sinaasappel

Geef maar toe, jullie zitten allemaal reikhalzend uit te kijken naar mijn klassieke après-vakantieblues-verhaal. Traditiegetrouw begin ik in september altijd bloedchagrijnig aan een nieuw seizoen, weemoedig terugverlangend naar een lange zomer vol dolce farniente – alleen dan tegenwoordig op z’n Frans, want een huis in Normandië. Twee maanden lang leefde ik als godin in Frankrijk terwijl de laptop lekker in de tas bleef. Nu had ik, dat moet gezegd, als een malle vooruitgewerkt, dus een rustpauze was ook wel op z’n plaats. Of nu ja, rust, rust; in en om een oud boerderijtje valt altijd wel wat te doen. Een knutselklusje hier, een schilderkarweitje daar, plus niet te vergeten tuin en moestuin.

De pruimenboom bleek ineens vol te hangen met prachtige, sappige paarse pruimen, o, als eieren zo groot. Vorig jaar had de vorst geniepig toegeslagen toen hij net in bloei stond, met hooguit een treurig handjevol fruit als resultaat. Maar 2022 bleek een uitzonderlijk goed pruimenjaar. Trouwens ook een uitzonderlijk goed wespenjaar. Voor de wespen zelf dan, wij mensen worden er doorgaans knap sikkeneurig van. Gelukkig hadden we een ijzersterke afleidingsmanoeuvre: die pruimenboom. Zowel in als onder de boom was het een gezoem van jewelste.

Voorzichtig plukken was het devies, want menig pruim bleek geënterd door een wespenclubje dat via een gaatje in de schil de boel van binnenuit zat op te peuzelen. En zo konden wij mooi de hele zomer ongestoord buiten ontbijten, lunchen en dineren. Bovendien, laten we dankbaar wezen dat wespen enorme hoeveelheden muggen verschalken, plus vliegen, luizen en zelfs teken. Daar offer ik graag een halve pruimenboom voor op. En nog steeds had ik meer dan genoeg pruimen om zelf te eten. En natuurlijk voor pruimenjam, pruimencake, pruimentaart en pruimencrumble.

Intussen is het september, is de boom finaal leeg en zijn ook de wespen nagenoeg allemaal verdwenen. Ik zit weer vierhoog in Amsterdam, al valt het dit keer zowaar wel mee met de frisse tegenzin. Maar ik heb dan ook een voorraadkast vol pruimenjam.

RECEPT Pruimenjam met sinaasappel en kaneel

Nodig voor ± 4-5 (kleinere) potjes:
1 kilo pruimen
500 g geleisuiker speciaal
1 sinaasappel
1 citroen
1 kleine theel kaneel

U kunt de hoeveelheid fruit zelf aanpassen, net als de hoeveelheid suiker. Van geleisuiker speciaal heeft u minder nodig dan van gewone geleisuiker, maar u kunt sowieso best wat minder doen dan de verpakking aanbeveelt, dan is de jam alleen wel wat minder lang houdbaar. Bij lekkere jam is dat nooit een probleem, die is zo op.
Verwijder de pitten, snij de pruimen in stukjes. Schillen hoeft niet. Doe in een grote pan met de geleisuiker. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Pers de sinaasappel en de citroen uit, doe het sap in de pan. Voeg de kaneel toe, roer goed door elkaar en laat dit minstens een paar uur (of hele nacht) staan, tot de suiker goed vloeibaar is. Dat is namelijk het geheim van een mooie jamstructuur. Leg een schoteltje in de vriezer. Zorg voor brandschone jampotten. Zet de pan op het vuur en breng al roerend aan de kook. Giet na 5 minuten borrelen wat kokendhete jam op het ijskoude schoteltje: stolt het meteen tot jam, dan is de boel klaar. Zo niet: ietsje langer koken. Vul de potten tot de rand (een schenkkan geeft minder geklieder dan een soeplepel) en draai de deksels vast.

TIPS:
• Brandschone jampotten? Dampend heet uit de afwasmachine werkt perfect. Hoe kleiner van formaat, hoe meer potjes je straks hebt om uit te delen.
• Nog meer jammaaktips? Die vind je hier.
• Geen pruimentijd meer? Tja, daar kan ik ook niks aan doen. Maar dan kun je alvast het recept opslaan voor volgend jaar.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

 

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kruidenzout

Pasta met pesto-tomatensaus

Schwarzwalder Kirschtorte

Vorig bericht: « Geplette aardappels met kummel
Volgend bericht: Groene salade met druiven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN