• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 oktober 2022

Warme geitenkaas met bramen

Nederland zit steevast in de top-zoveel van gelukkigste landen ter wereld, maar manmanman, wat kunnen we af en toe miepen. Zo had ik laatst op social media zielsgelukkig een foto geplaatst van een emmertje vol zelfgeplukte bramen (bijna 3 kilo!), kreeg ik vervolgens van alle kanten commentaar. Wildplukken mág helemaal niet en wat zielig voor de vogels die het met die droogte toch al zo moeilijk hebben en ik zou potjandrie toch het goede voorbeeld moeten geven.

Wildplukken is niet verboden, maar in Nederland mag je inderdaad officieel hooguit ‘een champignonbakje’ vol plukken. Nu was ik echter in Frankrijk, in een dorpje dat aan alle kanten is omgeven door een woud aan bomvolle stekelige struiken. En de Fransen, notoire lekkerbekken, zijn gelukkig een stuk royaler in hun wildplukregels. Daar mag je vijf liter wildplukken, mits voor eigen gebruik. Overigens heb ik ook nog eens honderd meter wilde bramenstruik op eigen terrein. Die zou ik in theorie helemaal kaal mogen plukken zonder dat iemand er iets over te zeggen heeft, maar dat zou nevernooit lukken. Zelfs als ik thuis zou komen met tien volle emmertjes, bleven er nog altijd triljoenen bramen over voor vogels of andere gegadigden.

Ik sloeg het zuurpruimig commentaar dus lekker in de wind en kookte in mijn nieuwe, op de brocante voor een prikkie gescoorde, grote koperen ketel een flinke bups bramenjam met een vleugje rozemarijn (mijn recept staat nog online). Geheel voor eigen gebruik, al ben ik door ruimhartig uitdelen al bijna door mijn voorraad potten heen. Afgelopen week was ik echter weer in even thuis in Normandië, en ja hoor, de honderd meter bramenwand langs mijn weiland zat, tussen de geheel verdroogde danwel verregende exemplaren door, zowaar nog verrassend vol sappig zwart spul.

Voor wie in de stad geen wildebramenplek weet, of als de wilde bramen nu toch echt op zijn: de groenteboer verkoopt ze ook, in minuscule doosjes, veel kleiner dan een champignonbakje. Wel zijn het enorme, sappige joekels, veel groter dan die je in het wild aan de struiken vindt. Of u nu bramen wildplukt of koopt, in dit recept heeft u aan een paar genoeg. Broodjes warme geitenkaas uit de oven zijn een onvervalst klassiekertje, al decennialang de eetcafé-schrik van elke vegetariër. Maar met bramen en een vleugje rozemarijn wordt het toch ineens weer woest aantrekkelijk.

RECEPT Toast met warme geitenkaas met bramen

Nodig voor 2 personen:
1 dikke plak zachte geitenkaas (125 g)
± 6-10 bramen
2 sneetjes lekker zuurdesembrood
2 handjes gemengde sla
1 takje verse rozemarijn
2 eetl walnoten
wat vloeibare honing
wat olijfolie

Vinaigrette:
3 eetl olijfolie
1 eetl wittewijnazijn
1 theel mosterd
zout & peper uit de molen

Genoeg als voor- of lunchgerecht voor twee, of voor hongerige eenpitters.
Oven voorverwarmen op 180 °C. Wrijf of kwast het brood aan beide kanten in met wat olijfolie. Leg op een bakplaatje. Snij de geitenkaas doormidden en leg op het brood. Hak de rozemarijn fijn en de walnoten grof. Strooi erover. Leg op elk broodje een paar bramen, zo veel als u wilt en afhankelijk van het formaat. Besprenkel met een fliebeltje honing en ook nog wat olijfolie. Geef een haal met de pepermolen. Schuif de boel ongeveer 10-15 minuten in de oven, tot de kaas zacht en lichtgekleurd is en het brood goudbruin. Klop intussen een lobbige vinaigrette, hussel de slabblaadjes erdoor en verdeel over 2 borden. Haal de kaastoast uit de oven en leg erop.

TIPS:
• Geen walnoten? Pijnboompitten of hazelnoten.
• Geen rozemarijn? Wat verse tijm.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Borrelhapjes met kliekjes

Tortilla van patat

Vegetarisch basiskookboek

Vorig bericht: « Eet-geen-dierendag noedels
Volgend bericht: Film Boiling point »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN