Het is kookboekenweek! Een tiendaagse week (4 t/m 13 november) waarin mijn lievelingsboeksoort, namelijk het kookboek, volop in het zonnetje staat. Goeie timing, want het najaar is bij uitstek het seizoen waarin het nieuwe kookboeken regent. Om niet te zeggen: hoost. De afgelopen weken groeiden de stapels in mijn werkkamer met verse oogst tot wankelbare hoogtes. Helaas te veel boeken om allemaal te bespreken, laat staan om uit te koken. Maar ik wilde er deze week toch graag een paar aan je voorstellen, inclusief bijbehorend recept.
De kookboekenweek gaat vergezeld van niet één maar zelfs twee, elkaar beconcurrerende, kookboekenprijzen voor het beste kookboek van 2022. Er is het ‘Gouden Kookboek’ van boekpromotieclub het CPNB, maar ook het ‘Kookboek van het Jaar van het culinaire platform Food and Friends.
Is dat nou onhandig en contraproductief voor het imago van het kookboek in ons kleine kikkerlandje? Of is twee juist lekker meer dan één want hoe meer aandacht hoe beter? Wie het weet mag het zeggen.
De jury’s en de nominaties mogen dan geheel verschillend zijn, er is wel één overeenkomst tussen beide prijzen: ook het lezerspubliek mag stemmen. Dus zag en zie je weer overal kookboekenauteurs manmoedig leuren en smeken om stemmen. Een tikje armoedig, alsof het meer gaat om wie het meest gehaaid is om volgers te mobiliseren dan om de boeken zelf. En sinds de déconfiture van de NS Publieksprijs is publieksstemmerij wellicht sowieso een heikel punt?
Ach nou ja, ze zoeken het maar lekker uit. Deze week vind je zoals ik al zei mijn geheel eigen selectie van interessante Nederlandse kookboeken die dit najaar zijn verschenen, in geheel willekeurige volgorde, maar wel met uit elk boek een persoonlijk uitgezocht recept. Want eten moet je toch.
Hier is hier de eerste aflevering: Een tafel vol.