• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 november 2022

Kookboek Tofu

Een heel kookboek over tofu, wauw, je moet er maar opkomen. Plus een verrassend recept van een Japans broodje eiersalade, maar dan zonder ei maar met… inderdaad: tofu. Want het is kookboekenweek!

Tofu, tahoe, brr. Een niksige witte plak sojabrok. Gevreesde vleesvervanger. Nattige zompige zooi. Nee, het is niet eenvoudig om van tofu te houden. Maar dan moet je net Emma de Thouars hebben, die noemt het ronduit haar lievelingsingrediënt. En dat maakt nieuwsgierig. Ze schreef er een heel kookboek over vol, toepasselijk Tofu geheten. Een beknopt, handzaam boek is het, met veertig recepten. Eerst uitgebreide uitleg over soorten tofu en welke je moet kopen, kort samengevat: níet die uit de supermarkt: ‘Wat je ook doet, koop nooit tofu bij de supermarkt. Die is sponzig, taai en vies en de reden dat veel mensen denken dat ze niet van tofu houden.’ Kijk, dat verklaart al een hoop.

Natuurlijk is er ook een zelfmaakrecept, maar daar moet je maar net zin in hebben, en dat heeft de auteur naar eigen zeggen zelf ook niet altijd. Dus ze legt uitgebreid uit welke soorten je allemaal kunt kopen bij de toko of bij gespecialiseerde adresjes. Van stevige tot zijden tofu, van zachte tot medium van eiertofu en tofupudding tot zelfs tofuvellen (‘zelfgemaakt het lekkerste hapje ooit’).

Opvallend: veel recepten in het boek zijn grappig genoeg helemaal niet vegetarisch, zoals je wellicht zou denken. In Azië zien ze tofu namelijk helemaal niet alleen maar als vleesvervanger, zoals wij hier geneigd zijn te doen. Je hebt voor dit boek wel een vrij uitgebreide voorraadkast nodig met Aziatische ingrediënten, dus maak even een lekker rondje langs de toko, het boek maakt het je makkelijk met aanbevelingen en merknamen voor je boodschappenlijstje. Dan kun je daarna meteen aan de slag.

Ook de lekker nuchtere toon valt op. Blokken tofu uitpersen om ze steviger te maken, wat veel recepten aanraden? Dat doet Emma nooit. Want dan verlies je die lekkere romigheid en zachte consistentie. Voor knapperigheid kun je volgens haar beter wat maizena toevoegen of gewoon lekker lang bakken op hoge temperatuur. Het boek staat vol met dit soort praktische tips. Nog een leuke: ‘Je kunt niet Aziatisch koken zonder wok. En met een wok bedoel ik een metalen, niet zo’n ding van de Blokker met antiaanbaklaag.’
Je moet wel tegen Engelse stopwoordjes kunnen. Dingen zijn vaak mind-blowing, snijtechnieken heten knife skills en om de haverklap komt please voorbij. Maar eerlijk is eerlijk, als íemand je ongelofelijk nieuwsgierig kan maken naar tofu en kan genezen van je aversie, dan is Emma het wel.

RECEPT: Tofu Sando

Dat is een Japanse eiersaladesandwich, maar dan met geprakte tofu in plaats van ei. Een heel origineel idee, en natuurlijk een stuk makkelijker dan eieren koken en pellen. Het kan grappig genoeg zowel met zachte als met stevige tofu (mits dus niet uit de supermarkt, zie hierboven), maar het moet wel per sé met Kewpie-mayonaise en met mosterdpoeder. Gelukkig geeft Emma ook een tip als je die mayo niet in huis hebt, en volgens mij kan het vast ook wel met een lepeltje gewone (dijon)mosterd in plaats van dat poeder.

Nodig voor 2 personen:
250 g zachte tofu of stevige tofu
10 g bieslook
½ theel hot mosterdpoeder (te koop bij de toko)
3 eetl Kewpie-mayonaise (of zie tip)
1 theel rijstazijn
zout
versgemalen witte peper
4 witte boterhammen, korsten verwijderd

Doe de tofu in een kom en prak een beetje met je vork. De tofu hoeft niet fijn te zijn, maar een beetje in stukken. Hak de bieslook ragfijn en meng samen met het mosterd(poeder), de mayonaise en de rijstazijn door de tofu. Proef en breng op smaak met zout en versgemalen witte peper. Beleg de boterhammen met tofusalade, snijd doormidden en serveer.

TIP:
Geen Kewpie-mayonaise in huis? Voeg dan wat extra rijstazijn toe aan de mayo die je zelf hebt.

Boekinfo:
Emma de Thouars, Tofu – 40 tofurecepten van ontbijt tot dessert, uitgeverij Nijgh Cuisine, ISBN 9789038811840, € 23,99

Dit was de derde aflevering van een serie ter ere van de Kookboekenweek 2022. Zie ook de andere kookboeken: Een tafel vol, Altijd borreltijd en Tofu. Morgen is er weer een nieuwe aflevering!

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lekker Opscheppen 2e druk & internationaal?

Feestdessert: Schwarzwalderkirschglaasjes

Mandarijnijs

Vorig bericht: « Kookboek Altijd borreltijd
Volgend bericht: Boekoe Kita Green »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN