Zeg je Kerst, dan zeg je bakken. Al was het maar omdat het zo’n ideale tijdsbesteding is voor die oeverloze kerstvakantie, die dit jaar nog wat extra oeverlozer lijkt dan normaal, met al die aan huis gekluisterde kinderen en thuiswerkers. Maar hee, van bakken gaat je hele huis enorm feestelijk ruiken, en dat draagt onherroepelijk bij aan het algehele kerstgevoel en in de mensen een welbehagen. En dat allemaal met wat bloem, boter, suiker en een eitje. Is het niet magisch? Dus allez hop, allemaal aan de bak.
Mijn top drie van kerstbakrecepten op deze website:
Kerstkransjes
Natuurlijk kun je kant-en-klare chocoladekransjes in de boom hangen, maar echte kerstkransjes (lees: koekjes met amandel), die zijn helemaal feestelijk. Al kun je ze ook gewoon zo oppeuzelen, dan kun je dat hele gat ook doodleuk achterwege laten natuurlijk.
Kerstkoekjes met jam
Zo mogelijk nóg lekkerder kerstkoekjes zijn deze. Ook met een gat, maar niet geschikt om in de boom te hangen, want het gat dient alleen om uitzicht te bieden op de (kerstrode!) jam eronder.
Kersttulband
Een eeuwenoud familierecept van mijn schoonmoeder, die er elk jaar altijd minstens een dozijn bakte, om uit te delen aan de hele familie plus alle buren.
O, en vooruit, een bonustip. Nog een tulband, maar nu met chocolade. Een chocoladetulband dus. Want met chocola wordt alles vanzelf extra heuglijk.
Ik zei het al: allez hop, allemaal aan de bak!