• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 november 2022

Mangochutney

Het huis is vol. Maar vooral: de boekenkasten zijn vol. Bij gebrek aan plankruimte zetten de stapels met romans, detectives en niet te vergeten kookboeken zich nu voort op kastjes, op bijzettafeltjes, maar toch vooral op de grond. Even leek het hebben van een tweede huis in Frankrijk de oplossing. Dozen vol boeken verhuisden die kant op, we lieten de lokale timmerman zelfs speciaal een mooie eikenhouten boekenplank maken over de complete breedte van het huis. Er kwam een snoezig leesmeubel in de slaapkamer, plus een kast op de logeerkamer. Volstouwen, die hap. Want een huis vol leesvoer is een fijn huis. Alleen is mijn Amsterdamse optrekje er gek genoeg niet noemenswaardig boeklozer op geworden.

Bovendien heb ik er nu ineens een probleem bij, want tegenwoordig ben ik regelmatig een boek kwijt. Zoals Midnight’s Children van Salman Rushdie. Ik kan het nergens meer vinden, dus het zal wel in Frankrijk liggen. En dat is jammer, want ik had ineens zin om me voor de derde of vierde keer opnieuw in dat duizelingwekkende verhaal te storten. Een behoefte die acuut opkwam toen de mango’s in de aanbieding waren en ik mangochutney wilde maken. In het boek, zo herinnerde ik me, speelt die Indiase smaakmaker een prominente rol.

De hoofdpersoon, Saleem, proeft een keer mangochutney die hem doet herinneren aan die uit zijn kindertijd. Niet à la Proust die met z’n madeleine soppend in de thee terugdenkt aan al die gezellige middagen ooit bij zijn tante Leonie, nee, letterlijk. De mangochutney smaakt krek hetzelfde als die zijn nanny vroeger maakte. En ja hoor, het is ook dezelfde, want de nanny blijkt intussen een chutneyfabriek te zijn begonnen. Zij was toch ook degene die Saleem meteen na de geboorte verwisselde met een andere baby? Hoe zat het ook alweer precies? Tja, ik had het willen nazoeken, net als wat er nou zo bijzonder was aan die chutney, maar dat lukte dus even niet.

En nu maar hopen dat mijn eigen mangochutney minstens zo memorabel blijkt.
Let op: In de volgende aflevering kom ik terug met een visbobotierecept waar deze chutney in van pas komt!

RECEPT Mangochutney

Nodig voor 3-4 kleine potjes:
2 mango’s (rijp maar niet pruttig)
1 rode ui
2 knoflooktenen
1 rode peper
50 g verse gember
1 limoen
1 theel komijnpoeder
1 theel korianderpoeder
½ theel kurkuma
2 kruidnagels
100 ml wittewijnazijn
150 g suiker
1 kleine theel zout
scheutje plantaardige olie

Snipper de ui, hak de knoflook en rode peper (zonder zaadjes) fijn. Fruit zachtjes in een scheutje olie in een pan met dikke bodem. Rasp de gember erboven fijn. Schil de mango’s en snij in kleine blokjes. U moet ongeveer een halve kilo vruchtvlees hebben. Voeg eerst de komijn, koriander, kurkuma en kruidnagels toe aan de pan en bak kort even mee. Doe dan de mango, azijn, suiker en zout erbij. Rasp de schil van de limoen fijn boven de pan en voeg ook het sap toe. Breng aan de kook. Laat met deksel schuin op de pan een half uur rustig pruttelen. Nog te nat? Zonder deksel nog even extra inkoken of zet de staafmixer kort in de pan om het wat moeziger te maken. Zorg intussen dat er brandschone, dampend warme potjes klaarstaan. Giet de hete chutney erin tot de rand, draai de deksels erop.

TIPS:
• De potjes zijn gerust een paar maanden houdbaar, na openen wel bewaren in de koelkast.
• …maar dan wel in echt brandschone potjes. Dampend en wel uit de afwasmachine werkt prima. En anders afwassen met de hand, goed spoelen met kokend water, ook de deksels, en ondersteboven klaar zetten op een schone theedoek.
• Deze mangochutney is lekker bij rijst, bij curry, bij stamppot, bij geroosterde kip, op een boterham met kaas, tussen een tosti. Ja, waar eigenlijk níet bij? En dus zoals gezegd in de bobotie.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Nieuw Vega boek
Intussen de vierde druk alweer, van mijn nieuwe vegetarische kookboek Vega zónder pakjes & zakjes. Te koop bij alle boekhandels, bij bol.com en zelfs bij de Albert Heijn. Maar een gesigneerd exemplaar bestellen via mijzelf kan natuurlijk ook.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

3x Kerstbakken

Mac & cheese (macaroni met kaas)

Aardappel-preisoep

Vorig bericht: « Kookboek India Express
Volgend bericht: Bobotie met vis »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN