Een beetje oma zou van heur leven nimmer voorgeschilde aardappelen kopen, maar dat zal wel weer marketing wezen. Ik snap de behoefte aan gemak maar ga nou eens een keertje voor écht lekkere piepers. De Opperdoezer Ronde is namelijk weer gesignaleerd!
Uit een pakje: Cela Vita Oma’s Vastkokende Aardappels
Ingrediënten: Aardappelen, 7% zout.
Opperdoezer Ronde zijn een onvervalst puur natuur streekproduct uit, inderdaad, Opperdoes. Kleine, wat bonkige gele aardappeltjes. Niet moeders mooiste, en onmogelijk te schillen, maar dat hoeft gelukkig ook niet. En die smaak… Alsof het spreekwoordelijke engeltje over je tong piest. Maar dat kan ook de bijbehorende gesmolten boter zijn. Het basisrecept uit Opperdoes is namelijk sinds jaar en dag:aardappels koken, kommetje gesmolten boter erbij en dippen maar. Geen speld tussen te krijgen. Maar vooruit, we doen ook een veritaliaanste variant, met gremolataboter.
Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
750 g Opperdoezer Ronde
1 bosje platte peterselie
50 g zachte boter
1 citroen (alleen rasp)
1 knoflookteen
snuf gewoon zout
snuf fleur de sel (of ander knisperzout)
Borstel de aardappelen schoon onder de kraan, schillen hoeft niet. Snij doormidden en kook in gezouten water gaar in ± 20 minuten. Hak intussen de peterselie en knoflook fijn. Rasp de schil van de citroen erboven. Bewaar een lepeltje van de mix voor de garnering, prak de rest met wat fleur de sel door de boter. Giet de aardappels af, hussel meteen om met de boter. Laat met deksel op de pan even staan en hussel nog een keer. Bestrooi aan tafel met de rest van de gremolata.
Lekker bij asperges, een mootje zalm uit de oven of een gebakken witvisje.
TIP:
Kijk hier voor Opperdoezer-verkooppunten. Bij sommige supermarkten kunt u ze alleen online bestellen. Vraag er ook eens naar bij de betere groenteboer. En niet te lang wachten, want na september is het weer voorbij.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek (top 3 best verkochte kookboeken van 2016).