• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

6 november 2023

Eten! van Sylvia Witteman

Het is kookboekenweek, dus tijd voor nieuwe kookboeken. Maar de meest prangende hamvraag is natuurlijk: wie kóókt er eigenlijk nog tegenwoordig? Afhaalbrommertjes zijn niet meer weg te denken uit het straatbeeld, de supermarkt staat vol pakjes en zakjes en de jeugd van tegenwoordig krijgt niks meer mee met de paplepel.
Sylvia Witteman, zelf ook niet bepaald culinair opgevoed (of zoals ze het zelf zegt ‘opgegroeid als gefrustreerde lekkerbek in het culinaire vacuüm van een gezin waar voornamelijk aardappels, groente en vlees op tafel kwamen’) schreef daarom speciaal een heerlijk humoristisch kookboek voor de beginnende thuiskok, getiteld Eten!. Speciaal voor iedereen die nog geen ei kan bakken. Want koken is net als dichten: ‘je pleurt maar wat in de pan / als je koken kan.’ Een gevleugelde uitspraak van dichter Riekus Waskowksy.

Koken moet je even leren, maar daarna vooral veel doen. Maar een beetje hulp is dus wel onontbeerlijk. Dit boek maakt koken begrijpelijk voor iedereen, van de prille student-op-kamers tot de pas gescheiden pensionado. Eerst handige info over hoeveelheden en wat je nodig hebt aan (zo min mogelijk) pannen, messen en andere spullen. Gevolgd door ruim tachtig recepten. Dat gebakken ei uit de ondertitel, uiteraard, maar ook gehaktballen, kip uit de oven, mosselen, pasta bolognese, tomatensoep, sla, ratatouille, asperges, gebakken rijst, kaasfondue of pannenkoeken: ze komen allemaal uitgebreid aan bod in dit kloeke rode boek met twee leeslinten.

De recepten zijn gelardeerd met heel veel praktische tips en persoonlijke anecdotes. Zo is er tweeënhalve pagina gewijd aan het eeuwige leed van natte witlof ham-kaas, dobberend in een laag water onderin de ovenschaal. En dat terwijl de versie van Wittemans oma altijd zo hemels was: ‘zachte gestoofde lofjes, in malse plakken ham gerold, overgoten met een hartig-romige dikke kaassaus en in de oven gegratineerd tot er een bruin korstje op zat.’ Daar krijg je toch meteen zin in?

Dat recept ging ik dan ook meteen maken, en vind je hier: Witlof van Witteman.

Boekinfo:
Sylvia Witteman – Eten! – Koken voor wie nog geen ei kan bakken, uitgeverij Nijgh Cuisine, € 29,99

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Cursus kookboek schrijven (deel 4: puzzelen)

Kookboek Dagelijkse kost

Eetfilm Haute Cuisine

Vorig bericht: « Kookboekenweek 2023
Volgend bericht: Witlof van Witteman »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN