• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 februari 2024

Kruidige rodekoolsoep

Ork, ork
Soep eet je met een…?
Nee, niet met een vork, natuurlijk niet.Dat is maar goed ook, want bij mij thuis heerst het Mysterie van de Verdwenen Vorken. Ik heb een bestekla vol met lepels (links) en messen (rechts), maar het vak ertussen met de vorken is beduidend leger. Geen idee hoe dat komt. Nog zoiets raadselachtig: in mijn huis in Frankrijk heb ik intussen precies hetzelfde euvel. Waar o waar verdwijnen al die vorken naartoe? Gooi ik ze per ongeluk in de vuilnisbak? Dat kan ik me niet voorstellen. En bovendien, waarom dan alleen de vorken, en niet de lepels en messen? Die worden toch evenveel gebruikt, lijkt mij. Sterker nog, ik denk dat ik voor scheppen en proeven juist lepels veruit het vaakst hanteer in de keuken.

Ooit erfde ik bestek van mijn oma. Prachtige lepels, vorken en messen, van elk twaalf stuks, verdeeld in zes grote en zes kleine. Een dierbaar bezit. Ze liggen in een aparte la en worden na elke maaltijd minutieus geteld, want o hemel, u begrijpt, die mag ik beslist niet kwijt raken. Grote paniek dus toen laatst ook daar een vork minder werd gesignaleerd. Gelukkig werd die bij het stofzuigen alsnog teruggevonden onder de kussens van de bank. Pfjoew.
Alleen al die andere verdwenen vorken blijven een raadsel.

Dus voorlopig serveer ik eten met een lepel, in de hoop om de balans in mijn bestekla weer een beetje terug te brengen. Soep leent zich daar uitstekend voor. En dan liefst vullende maaltijdsoep, daar is het nu echt het seizoen voor. Ik koos voor rode kool, vanwege de mooie kleur. Overigens niet rood, maar paars, bij pureren zelfs neigend naar lila. Er gaat op z’n Hollands een appeltje doorheen, plus lekker veel specerijen, en erop een handje knapperige croutons van in wat olie gebakken blokjes oude boterhammen. Als u geen boter maar olie gebruikt is hij zelfs vegan, maar met een lepel (sic!) zure room erop vind ik hem het allerlekkerst.
Ork, ork!

RECEPT Kruidige rodekoolsoep

Nodig voor 4 personen:
½ rode kool (500 g)
2 zoetzure appels
1 liter groentebouillon
1 grote ui
4 cm gemberwortel
2 (verse) laurierblaadjes
4 kruidnagels
1 steranijs
wat versgeraspte nootmuskaat
2 eetl appelazijn
1 theel suiker
25 g boter of olie
zout & peper uit de molen

Erbij: 1 bekertje zure room, verse dille (of peterselie), 2 oudbakken boterhammen

Snipper de ui en fruit zachtjes zeker 5-10 minuten in wat boter of olie in een soeppan. Schaaf intussen de rode kool in hele dunne, kleine stukjes. Rasp de gember boven de pan en fruit even mee. Doe dan de kool erbij en roerbak een minuut of 5 tot hij wat slinkt. Voeg dan (liefst hete) bouillon, laurier, kruidnagels, steranijs, nootmuskaat, azijn, suiker, zout en peper toe en breng aan de kook. Schil intussen de appels en snij in blokjes. Roer door de pan en laat dan onder een deksel ± 45 minuten sudderen tot de kool echt helemaal zacht is. Hoe dikker de koolreepjes, hoe langer het duurt. Snij intussen de boterhammen zonder korst in blokjes, en bak knapperig in wat olie in een koekenpan. Vis de laurier en steranijs uit de soep. Proef op zout en peper. Blender glad. Te dik? Wat extra bouillon of water. Serveer met een dot zure room, de gebakken croutons en wat fijngehakte kruiden.

TIP: Geen zure room in huis? Wat Griekse/Turkse yoghurt kan ook.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn gloednieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Citroentaart met witte chocola

Gnocchi met tomaat en basilicum

Kersttoetjes

Vorig bericht: « Risotto met kippenlevertjes
Volgend bericht: Kookboeken uitverkoop »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN