• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

15 maart 2024

Appelpannenkoekjes met havermout

Banana pancakes kennen we allemaal, maar het kan ook heel goed met appels, en met havermout in plaats van bloem. Een feestelijk ontbijt, helemaal met maple syrup.Als je tien appelbomen hebt, zoals ik, weet je soms van gekkigheid niet meer wat je met appels moet doen. Appeltaart, appelcake, appeltoetjes uit de oven, appelmoes, appelsap, appeljam, tuurlijk. Been there, done that. Maar ik blijf altijd op zoek naar nieuwe inspiratie. Dus toen vriendin M. appte dat ze een tweedehands kookboek had opgeduikeld getiteld ‘Koken met appelen’, reageerde ik meteen met: jaaa!
Het blijkt een Amerikaans boek uit 1991 van ene Robert Berkeley. Weliswaar vertaald in het Nederlands, maar de appelrasbeschrijvingen zijn een heerlijke ver-van-mijn-bed-show. Had u ooit gehoord van de Rode Island Greening, de Orleans Reinette of de Rome Beauty? Zouden de Lord Derby en Lord Lambourne net zo sjiek smaken als ze klinken? En wat dacht u van de Beauty of Bath, de Blenheim Orange of, hoe intrigerend, de Northern Spy (‘groot, glanzend rozerode en groen getinte schil, sappig, stevig vruchtvlees dat rijk van smaak en vrij zuur is’)?
De recepten zijn soms wat wonderlijk, maar dat kan ook aan de paginagrote foto’s liggen. Neem nou die fletse kruidkoek, neergevlijd op een theedoek met daarnaast een leeg kopje zonder heet water, maar wel met een theezakje erin. Nog gekker is de onappetijtelijk donkergrijsgroene plak appel-spinaziepaté die lukraak is gedeponeerd op een bord met een ferme bos bladselderij. De appelsoepen ogen raar korrelig, zowel die met pompoen als die met blauwe kaas. Alle vis en vlees is opzichtig voorzien van grillruitjes, alsof iemand flink met een dikke zwarte viltstift in de weer is geweest.Uiteindelijk toch niet zo’n bruikbaar kookboek dus. Alhoewel, havermoutpannenkoekjes met appel, dat klinkt dan weer heel aanlokkelijk. Tot ik de beschrijving lees: eerst havervlokken wellen in kokend water, dan moet er bloem bij (waar is die havermout dan voor?), en dan naast de gebruikelijke melk en eieren ook nog gesmolten boter en een berg suiker. Helemaal op het laatst schep je de geraspte appels erdoor.

Ik doe het een stuk makkelijker (en gezonder) en kieperde alles gewoon in de blender voor een heerlijk weekendontbijtje.

RECEPT Appelpannenkoekjes met havermout

Nodig voor 2 personen:
2 appels
100 ml melk
2 eieren
75 g havermout
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
1 tl gemalen kardemom
snufje zout

Plus: boter, maple syrup (ahornsiroop), Griekse yoghurt

Doe melk, eieren, havermout, bakpoeder, zout en de helft van de kaneel/kardemom in de blender. Schil en ontklokhuis de appels. Doe er eentje in stukken in de blender erbij. Mix tot een glad beslag en laat even staan. Nu heeft u tijd om die tweede appel in kleine blokjes te snijden. Omhussel de blokjes met de andere helft van de kaneel/kardemom en bak in wat boter in een koekenpan al omscheppend een paar minuten tot ze zacht zijn. Haal eruit, veeg de pan schoon. Neem een tweede koekenpan erbij, dan gaat het sneller. Laat allebei goed heet worden, smelt er wat boter in, giet er dan steeds 3 rondjes beslag in. Bak op middelhoog vuur tot de bovenkant droogvalt met luchtbelletjes, draai dan om en bak de andere kant nog een minuutje. Herhaal tot het beslag op is. Serveer met een dotje yoghurt en de appelblokjes. En zet de fles maple syrup op tafel.

TIP:
Doe altijd eerst de vloeibare ingrediënten in de blender (melk, eieren), anders ‘pakt’ hij niet goed bij het mixen.

 

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

WERELDGERECHTEN
Nu al derde druk, mijn nieuwe kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gezond wokrecept à la Sophie Dahl

Courgette met Texelse schapenkaas

Wereldgerecht Thailand: Pad Thai

Vorig bericht: « Ravioli met zwarteknoflookboter
Volgend bericht: Boekenweek »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN