• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 juli 2024

Herman de vriendschapscake

Wie kent ‘m nog, Herman het vriendschapsbrood? Een soort cake als een kettingbrief, met bakjes gistdeeg die je aan elkaar doorgeeft. Ik bakte er zelf eentje, bomvol lekker (gedroogd) fruit en noten, en mijmerde over het begrip vriendschap.

Erosie ligt o zo geniepig op de loer bij vrienden, zelfs als je ze al decennia kent. Neem nou die vriendin die steevast pas over drie maanden kon afspreken. Aanvankelijk kwam het vooral door de kinderen: altijd moest er wel eentje naar een hockeytoernooi, ponykamp of logeerverjaardag. Het liep de ouders over de schoenen, dat snapte ik heus ook wel. Toen het grut het huis uit was, dacht ik dat afspreken makkelijker zou worden, maar nee. De laatste keer dat ik haar, in september, uitnodigde om te komen eten, kon ze op z’n vroegst pas eind januari. Tja, dan weet ik het ook niet meer. Of was ik diep in mijn hart wellicht ook een tikje beledigd? Menigeen zou er toch een moord voor doen om bij mij thuis een hele avond culinair in de watten gelegd te worden?

Het is altijd jammer als een vriendschap erodeert of zelfs uitdooft, vooral omdat nieuwe vriendschappen er niet zo makkelijk bij komen. Ik zou een cursus salsadansen/keramieken/modeltekenen kunnen proberen, maar voordat je op die manier een echt dierbare nieuwe vriend(in) gemaakt hebt, ben je jaren verder. Nee, dan heb je meer aan die spreekwoordelijke goede buur. Mijn buren zijn altijd blij met mijn last-minute bakjes overgebleven testrecepten en tijdens de productie van elk nieuw kookboek schuiven ze spontaan aan om alle fotoresultaten te helpen verorberen.


Ik moest ineens terugdenken aan toen mijn buren nog volop in het jonge kroost zaten. In die jaren kreeg ik regelmatig een bakje met ‘Herman’. Kent u dat (nog)? Herman het vriendschapsbrood: bakjes gistdeeg die je gezellig aan elkaar doorgeeft, vergezeld van een veelvuldig gekopieerd A-4tje met strikte instructies ten aanzien van de tiendaagse verzorging (‘Herman heeft honger!), waarna je er een soort cake mee bakt. Daar kreeg ik ineens weer zin in, maar dan een snelle versie, zonder al die bakjes en die handelingen. Nu hoef ik alleen nog maar iemand te vinden die vandaag nog op de thee wil komen om hem te helpen verorberen.

(Naschrift: ik kreeg vele leuke mailtjes van lezers die best langs wilden komen om cake te helpen opeten, waarvoor dank, maar dankzij mijn schoonmoeder en haar vriendinnen is Herman intussen helemaal opgepeuzeld.)

RECEPT Snelle Herman vriendschapscake

Nodig voor 1 cake:
250 g bloem
100 g suiker
4 eieren
150 ml zonnebloemolie
150 g mix van rozijnen/gedroogde abrikozen/pruimen
50 g pistachenootjes (of amandelen, hazelnoten, walnoten)
1 grote appel
1 sinaasappel (alleen rasp)
2 volle theel bakpoeder
2 theel kaneel
snufje zout

Verwarm de oven voor op 165 °C.
Zeef bloem en bakpoeder boven een grote kom. Voeg suiker, kaneel en zout toe. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Schil de appel en snij in kleine stukjes. Hak het gedroogde fruit en de nootjes in stukjes. Schep alles door de bloem. Klop in een schenkkan de eieren los met de olie. Giet bij de bloem en spatel tot een geheel. Vet een langwerpige cakevorm (1 liter) in met wat olie, plak op de bodem een stukje op maat geknipt bakpapier. Bepoeder de wanden met wat bloem. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Bak vrij onderin de oven in ± 50-60 minuten gaar. Elke oven is anders, check dus vooral met een satéprikker, als die er niet meer nat uitkomt, is de cake klaar. Serveer naar keuze aan vrienden en/of buren.

TIP:
* Neem altijd zonnebloemolie uit een zo nieuw mogelijke fles, oude olie kan een tikje ranzig zijn.
* Lees hier en hier over mijn ervaringen met de ‘klassieke’ Herman.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Knoflookbrood

tartiflette

Tartiflette

Snijbietrisotto

Vorig bericht: « Help, een gezondheidsramp!
Volgend bericht: 10x Zomereten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN