• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

24 september 2024

Meloen zonder ham

Weer eens wat anders: meloen zónder ham, maar met feta. Die je eerst even laat marineren in een zelfgemaakte pistachepesto. Plus mijn favoriete eetbare versiersel: knalblauw komkommerkruid. Zelfs kinderen vinden het heerlijk.

Het valt niet langer te ontkennen: het is herfst. Ik heb nu al heimwee naar de zomer. En dat terwijl die zomer helemaal niet al zowat begon in mei en ook lange tijd daarna helemaal niet zo zomers was. Ook niet in Frankrijk, want het weer in Normandië is niet bijster verschillend van dat in Nederland. Nat dus, met af en toe een zonnetje, en dan wederom nat. Goed voor de plantjes, dat wel.

Ach, niet piepen, het waren twee heerlijke Franse maanden. Met af en toe typen aan een nieuw boek, maar toch ook veel geluier, geklooi in de tuin en leuke logés. Vooral mijn moestuin mis ik nu al. Wat een luxe om even rond etenstijd de tuin in te wandelen en te kijken wat er staat te popelen om geoogst te worden. Sla, heel veel sla, en eetbare bloemen. Maar ook snijbiet en meiknolletjes, die het dit jaar heel goed bleken te doen. De peulvruchten waren helaas een ander verhaal: doperwten, peultjes, sperziebonen, boerentenen: het wilde in 2024 maar niet lukken, ondanks alsmaar opnieuw zaaien. Nou ja, volgend jaar beter.

De laatste, zowaar zomers warme, avond voor de terugreis wilde ik nog één keer een feestelijk, vakantie-achtig maaltje. Nu eens niet Frans, maar Grieks, met watermeloen en feta. De plaatselijke supermarkt is weliswaar vijf keer zo groot als mijn Amsterdamse Albert Heijn, maar geldt hier als een kleintje. Ze hadden geen watermeloen, alleen oranje cantaloupe. Ook lekker. Maar nu eens zonder rauwe ham. Feta was er wel, zij het uitsluitend in kant-en-klare blokjes, in een potje. Ook goed. Die leukte ik thuis op met een soort pesto van basilicum en munt, uiteraard uit eigen tuin. Plus dé hit van afgelopen zomer: wat komkommerkruid (borage). Alles, werkelijk alles fleurt meteen op met die beeldige knalblauwe bloemetjes. Het is niet alleen prachtig, het smaakt ook echt komkommerig, zelfs kinderen lusten het. Ik raad u dan ook met klem aan om volgend voorjaar borage te zaaien. U zult zien, daarna wordt het vanzelf gewoon wéér zomer.

RECEPT Meloen met feta

Nodig voor 4 personen:
1 rijpe cantaloupe-meloen (zo’n oranje)
75 g feta
30 g pistachenootjes (gepeld)
1 handje basilicum
1 handje munt
2 eetl van uw allerlekkerste olijfolie + extra
1 limoen of ½ citroen
zout & peper uit de molen
als u heeft: ± 8 boragebloemetjes (komkommerkruid)

Doe de olijfolie in een kom, plus rasp en sap van de limoen (of citroen), zout en peper. Hak de basilicum en de munt fijn en de pistachenootjes grof. Schep erdoor. Snij de feta in blokjes, of vis de kant-en-klare blokjes uit het potje en laat uitlekken. Schep voorzichtig door de dressing en laat even staan.
Snij de meloen doormidden, lepel de zaadjes eruit, snij in 8 parten en verwijder de schil. Doe op een grote schaal. Lepel het feta-mengsel erover. Sprenkel er nog een fliebel olijfolie over. Garneer indien mogelijk boragebloemetjes. Maar geen paniek als u die niet hebt, ook zonder blauwe bloemetjes is dit een heerlijk voorgerecht. Lekker met stokbrood.

TIP:
Borage alias komkommerkruid komt vaak elk jaar vanzelf weer terug. En hij doet het zelfs in een pot op het balkon.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
 
WERELDGERECHTEN
Nu al VIJFDE druk, mijn laatste kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Recepten voor antipakjesavond

Frankrijk: tomatentaboulé

Slovenië: Gevulde paprika’s

Vorig bericht: « Tartine uit de oven
Volgend bericht: Tomatentaartjes met pesto »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN