• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 september 2024

Tomatentaartjes met pesto

Het is nog altijd volop tomatentijd, ook al bleven mijn zelfgekweekte helaas alsmaar groen. Dus bakte ik taartjes met kerstomaatjes (en mozzarella) uit de winkel, maar wel met zelfgemaakte pesto. Van brandnetels (maar gewoon basilicum kan ook).

Al ben ik dan geboren en getogen tussen de Westlandse tomatenkassen, inclusief de onvermijdelijke tomaatgerelateerde bijbaantjes, toch had ik nog nooit zelf geprobeerd om tomaten te telen. Tot dit jaar. In de lente begon ik nijver met voorzaaien in wc-rolletjes en eierdozen. Na elke groeispurt werden de zaailingen liefdevol overgeplant in een iets groter bakje. Wekenlang stond de vensterbank vol met groen spul, dat pas na de IJsheiligen naar buiten mocht. Eerst af en toe een uurtje op het balkon, om voorzichtig te wennen aan het barre buitenleven, tot ze uiteindelijk in de auto mee mochten naar Normandië, mijn moestuin in. Drie verschillende soorten had ik, zowel gewone tomaten als kerstomaatjes. (Het is mij overigens een raadsel waarom recepten en supermarkten reppen van ‘cherrytomaatjes’ als we er al een prima woord voor hebben, bij ons thuis liefdevol verbasterd tot kerst-omaatjes.) Alle planten groeiden als kool. Wederom was ik alsmaar in de weer, nu met rekjes en stokken om de boel te ondersteunen. En ja hoor, alras verschenen de eerste groene trosjes, ik kon mijn geluk niet op. Alleen bleven ze groen. Steeds meer tomaten kwamen erbij, kleintjes en grote, maar allemaal even pesterig groen. Welgeteld één rood tomaatje heb ik kunnen oogsten voordat ik weer terugkeerde naar Nederland. Volgende week ga ik eindelijk weer even terug naar mijn moestuin, benieuwd hoe ze er nu bij hangen. Of misschien zijn ze zelfs alweer op, want ik had mijn Franse buurvrouw op het hart gedrukt om rijpe exemplaren vooral op te eten. Tja, dat is nu eenmaal het lot van de (reizende) moestuinierster. In dat geval: volgend jaar beter.
Gelukkig heeft mijn Amsterdamse groenteboer altijd mooie gekleurde kerstomaatjes voorradig. Ik bakte er deze mooie taartjes mee. Een lekker voorgerecht waarin ook de zelfgemaakte brandnetelpesto goed van pas kwam, want de brandnetels deden het dit jaar uitstekend. En die moet je juist wél groen oogsten. Wist je trouwens dat als je wat zaadjes van die doorgesneden tomaatjes in een potje aarde stopt, je weer een heel legioen nieuwe tomatenplantjes krijgt? Mijn vingers jeuken…

RECEPT
Tomatentaartjes met brandnetelpesto

Nodig voor 4 stuks:
4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries)
250 g gekleurde kerstomaatjes
150 g mini-mozzarella’s (kamertemperatuur)
4 theel Dijonmosterd
zout & peper uit de molen

Sjalottenchutney:
200 g sjalotten
20 g boter
20 ml olijfolie
20 g suiker
20 ml appelazijn

Brandnetelpesto:
100 g vers geplukte jonge brandneteltopjes
± 125 ml olijfolie
1 knoflookteentje
25 g pijnboompitten
25 g parmezaan
1 eetl vers citroensap

Oven tijdig voorverwarmen op 200 °C.
Chutney: Snij de sjalotten in dunne ringen. Smelt de rest in een steelpan. Laat de sjalotten er 20 minuten in sudderen. Laat afkoelen.
Pesto: Dompel de brandnetels in kokend water, spoel af met koud water en maak goed droog. Mix met de rest tot een vloeibare pesto. Proef op zout en peper.
Taartjes: Laat het bladerdeeg ontdooien op een met bakpapier beklede bakplaat. Kerf met een scherp mes een dun randje rondom, zonder helemaal door te snijden tot de bodem. Prik het binnenste in met een vork. (Zo krijg je vanzelf een klein opstaand randje). Smeer de mosterd over de bodem. Verdeel de chutney erover. Daarop gaan de gehalveerde tomaatjes, alvast een paar mozzarellaatjes, peper, zout en een sliertje olie. Bak 20 minuten vrij onderin in de oven. Verdeel de rest van de mozzarella erover en garneer met de brandnetelpesto.

TIPS:
* Zorg dat de pesto goed vloeibaar is, als een saus. Wat overblijft is lekker door de pasta. Kan natuurlijk ook met basilicum in plaats van brandnetel (recept basilicumpesto).
* Je zou in theorie die sjalottenchutney ook kunnen weglaten, maar het zorgt wel voor een smeuïg en smakelijk zacht bedje. Dus ik zou het zeker wél doen.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
 
WERELDGERECHTEN
Nu al VIJFDE druk, mijn laatste kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vegetarische bagel

Wortelsoep met asperges

Salade van Chinese kool en mango

Vorig bericht: « Meloen zonder ham
Volgend bericht: Abrikozenijs »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN